B vitamini za zdravlje i dobrobit

B vitamini važni su za zdrav organizam

B skupina vitamina najveća je skupina, koja u sebi skriva mnoge važne vitamine uz koje život ne bi bio moguć. Za razliku od drugih vitamina, B vitamine najbolje je piti skupa ili pak kombinirane s vitaminima drugih skupina te mineralima, jer su tako njihovi učinci dodatno poboljšani, kao i apsorpcija.

Danas se mogu pronaći brojni dodaci prehrani koji ih sadrže, uz razne druge hranjive tvari koji će blagotvorno djelovati na vaš organizam.

Upoznajte B vitamine

U skupinu vitamina B spadaju svi od B1 do B12, a svaki od članova ove skupine ima važnu ulogu u održavanju harmonije u organizmu. Ipak, iako svaki od njih ima svoju zasebnu zadaću, važno je napomenuti kako B vitamini također imaju i neka zajednička djelovanja te da rad jednog od njih najčešće ovisi o radu nekog drugog B vitamina (ili pak više njih).

B vitamini - u kojoj hrani jih je najviše
B vitamini – koliko su važni za vas?

Upravo radi toga, važno je pripaziti na razine B vitamina u tijelu. Nedostatak jednog njih može uzrokovati poremećaje i u korištenju drugih vitamina te skupine kojih možda čak i imamo dovoljno u tijelu.

Unos u organizam kroz prehranu ili dodatke

Lista namirnica koja sadrži vitamine B zbilja je velika, pa je sigurno da ćete na njoj pronaći neke namirnice koje volite. Najbolji izvori B vitamina svakako su:

  •  Kvasac
  •  Riža
  •  Mlijeko
  •  Jaja
  •  orašasti plodovi
  •  Riba
  •  Voće
  •  Zeleno lisnato povrće
  •  Cjelovite žitarice
  •  Meso

Ipak, kako je ponekad teško podići razine B vitamina u tijelu samo kroz prehranu, dobro je također upotpuniti zdravu prehranu i dodatcima prehrani koji ih sadrže. Za razliku od drugih vitamina, oni se u dodatcima prehrani rijetko nalaze sami. Najčešće ih se može pronaći u obliku B kompleksa ili pak kombiniranih s mineralima ili vitaminom C koji olakšava apsorpciju.

Pažljivo s doziranjem dodataka prehrani

Za razliku od primjerice vitamina C, čija pretjerana konzumacija može uzrokovati probavne probleme, pretjerana konzumacija B vitamina najčešće ne uzrokuje nikakve simptome odmah kada do toga dođe. Ipak, dugoročno može uzrokovati velike probleme, jer ponekad B vitamini u većim količinama mogu maskirati nedostatak drugih vitamina ili pak minerala, dok taj problem ne postane jako ozbiljan.

Video: Možete li uzimati previše vitamina B?

Upravo radi toga, B vitamini nikada se ne nalaze sami u dodacima prehrani, a veoma ih je važno također konzumirati u propisanim dozama. Iako se može činiti da prekoračenje doza neće uzrokovati probleme, oni se kasnije mogu pojaviti mnogo veći no što ste mogli očekivati. Zato se svakako pridržavajte preporučenih doza navedenih na pakovanju.