Obiteljskom psihoterapijom do skladnijih odnosa

Htjeli mi to sebi priznati ili ne, društvo se poprilično promijenilo u posljednjih nekoliko godina. To i ne čudi, s obzirom na brojne promjene koje se redovito događaju u svijetu. Osim toga, ljudi danas jako brzo dolaze do informacija i već uz nekoliko klikova mišem mogu vidjeti što se dogodilo na drugom kraju svijeta. Sve te stvari utječu na odrasle, ali i na djecu koja se ponekad teško nose s raznim problemima. 

Roditelji dječje probleme često pripišu mladosti, nezrelosti ili zaigranosti i problemi i dalje ostaju prisutni kod djece. Obiteljska psihoterapija je nešto što može pomoći cijeloj obitelji, na više razina.

Kakve probleme rješava obiteljska psihoterapija

Obiteljska psihoterapija je istraživački proces i teško ju je definirati u nekoliko stavaka. No, činjenica je da ona pomaže svim članovima obitelji, a ne samo pojedincima. Isto tako, neće pomoći svim članovima obitelji na jednak način. Možda samo jedan član obitelji ima problem, no zajedničkim radom na rješavanju tog problema će pojedini članovi možda spoznati neke stvari kojih prije nisu bili svjesni. Kada je riječ o nekim općim problemima koje obiteljska psihoterapija može riješiti, onda bi to bili:

  • Problemi sa stresom
  • Ljubavni problemi
  • Problemi u školi, na fakultetu, na poslu
  • Osjećaji usamljenosti, odbačenosti
  • Osjećaji nezadovoljstva

Naravno, ovo je samo malo dio stvari kojih biste se mogli riješiti ako potražite nekog psihoterapeuta. Primjerice, ako živite u Sloveniji, usluge kod Psihovitala mogle bi vas riješiti brojnih problema.

Metode obiteljske psihoterapije

Mnogi se osim straha reakcije od okoline pomalo boje i onoga što će ih zateći u nekoj od ordinacija, odnosno ne znaju kakve se motode koriste kod obiteljske psihoterapije. Prije svega, psihoterapeut će porazgovarati sa svim sudionicima, odnosno sa svim članovima obitelji. Nakon toga će uslijediti razgovor sa svima kako bi se pokušao riješiti problem unutar obitelji.

Osim samog razgovora, ponekad se koriste i razne radionice i slično. A sve s ciljem kako bi članovi obitelji što više vremena provodili zajedno, kako bi radili neke zajedničke stvari, kako bi pomagali jedni drugima i slično. Kada se sve to spoji u jednu smislenu cjelinu, dobivamo jedan jedinstveni program koji se u posljednje vrijeme sve češće koristi kada obitelj zatraži pomoć.

Postoje brojne ordinacije koje se time bave, ali raznovrsne usluge kod Psihovitala vezane uz psihoterapiju dovoljan su razlog mnogim obiteljima, ali i pojedincima da pokušaju sve probleme riješiti na ovaj način.

Ne sramite se potražiti psihoterapijsku pomoć

Činjenica je da je psihoterapija u našim krajevima još uvijek svojevrsna tabu tema o kojoj mnogi ne žele govoriti pred drugima. Ali tako zaista ne bi trebalo biti. Jer kada nekome kažete da vi i članovi vaše obitelji odlazite na obiteljsku psihoterapiju, to ne bi trebao biti razlog podsmijeha ili nečeg sličnog. Baš naprotiv, onaj kome to pričate bi trebao razmišljati o tome kako ste bili dovoljno hrabri da potražite pomoć, a kako je i sam taj čin traženja pomoći znak da želite vratiti sklad u svoju obitelj.

Naravno, u određenim situacijama neki članovi obitelji ne žele biti dio obiteljske psihoterapije. Neki jer misle da im to nije potrebno, neki jer se možda boje da će otkriti nešto više o svojih psihi. Ali obiteljska psihoterapija daje najbolje rezultate kada u njemu sudjeluje cijela obitelj pa prije nego potražite nekog psihoterapeuta, razgovarajte s ostalim članovima obitelji i pokušajte ih uvjeriti da je to dobra odluka.

Usluge kod Psihovitala za sve

Živite li u Sloveniji, imate tu sreću da možete birati između vrlo kvalitetnih psihoterapeuta. Jedna od ordinacija koja nudi psihoterapiju je i Psihovital, danas već izrazito popularan kod mnogih koji su tamo potražili pomoć. Usluge kod Psihovitala, kada su u pitanju psihoterapijske usluge su raznolike, a možete birati:

  • Obiteljske
  • Partnerske
  • Grupne 
  • Individualne

Imate li nekih problema koje se tiču samo vas, izaberite individualnu psihoterapiju. To znači da će se psihoterapeut posvetiti samo vama  i pomoći vam u otklanjanju problema. Ponekad će to biti vrlo teško, ponekad će taj proces biti dugotrajan, no morate slušati sve dobivene savjete i primjenjivati ih u praksi. Samo na taj način ćete se moći riješiti svog problema.

Partneri također često znaju imati problema, stoga usluge kod Psihovitala nude upravo i to. Kroz zajednički razgovor između partnera, psihoterapeut će pokušati dokučiti koji je izvor problema te dati savjete kako ga riješiti.