Trudnoća je uzbudljiv period u životu majke

Trudnoća je jedan od istovremeno najstresnijih i najsretnijih dijelova života svakog para koji je odlučio osnovati obitelj. Osim velikog broja promjena koje se tijekom trudnoće dešavaju u majčinom tijelu, obitelj se također mora pripremiti i na dolazak prinove, koja će zasigurno promijeniti dinamiku odnosa i životne navike u obitelji. 

Mnogo je faktora koji utječu na trudnoću, moguće komplikacije, brzinu oporavka i zdravlje majke i djeteta pa je to također odlično vrijeme da bolje upoznate sebe i svoje tijelo kako biste si olakšali sve izazove koji će se zasigurno pojaviti tijekom ovog blaženog stanja.

Važnost dobra ishrane za trudne majke

Kao i u svim drugim periodima života, dobra ishrana ključna je tijekom trudnoće – tim više, jer se u majčinom tijelu sada razvija novi organizam, pa su potrebe za određenim nutrijentima veće. Ako je trudnoća nešto što planirate, dobro je da i prije nego do nje dođe krenete kroz ishranu i dodatke prehrani uzimati folnu kiselinu, jedan od glavnih sastojaka koji će uvelike smanjiti rizik od nastanka spine bifide kod fetusa. 

Uz to, folna kiselina važna je i za dijeljenje i stvaranje DNA i RNA. Osim folne kiseline, važno je također u tijelo generalno unositi dovoljno vitamina i minerala putem zdrave ishrane, svježeg voća i povrća, mlijeka i mesa, ali i dodataka prehrani koji vam u tome mogu pomoći. U svakom slučaju, dobro je tijelo pravovremeno pripremiti, unošenjem hranjivih tvari – a kako biste trudnoću mogli lakše planirati, računanje plodnih dana je odlična tehnika.

Dovoljno odmora za trudnice

Tijekom trudnoće majka i dijete dijele jedno tijelo – što znači da svi pozitivni i negativni utjecaji koju utječu na majku, utječu također i na dijete. Upravo zbog toga, za vrijeme trudnoće posebno je važno dobro brinuti o tijelu – što uključuje i dovoljno odmora. Trudnice su u pravilu dodatno osjetljive na umor, s obzirom da dobar dio tjelesne energije odlazi na rast i razvoj djeteta kao i na pripremu tijela za porod. 

Uz to, pogotovo u trećem tromjesečju, veličina djeteta također direktno utječe na mogućnost kretanja majke, zbog pritiska na unutarnje organe, primarno pluća i srce. Zato je veoma važno ostaviti si dovoljno vremena za odmor, kao i mnoge male pauze tijekom odrađivanja fizički zahtjevnih zadataka.

Podrška partnera je ključna u trudnoći

S tjelesne strane, najveći dio promjena i prilagodbi ipak prolazi majčino tijelo, s obzirom da je ono direktno povezano s djetetom. Ipak, podrška partnera veoma je bitan dio trudnoće, koji uvelike može olakšati dugih devet mjeseci, ali i sam porod. 

Prije svega, važno je na umu imati kako trudnoća nije bolest te zdrava trudnica nije odjednom nesposobna. Dapače, za održavanje zdravlja majke i djeteta preporuča se određena količina tjelesne aktivnosti, osim ako zbog komplikacija nije naglašeno suprotno. Partneri trudnica ipak na umu moraju imati kako je trudnoća buran period promjena u tijelu i hormonima – stoga je najbolje tijekom tog vremena pružiti mnogo njege, razumijevanja i pomoći.

Loše navike budućih majki

Svi mi imamo dnevne rituale i navike kojih se ne želimo riješiti. Ipak, tijekog ovog važnog perioda za majku, potrebno je postepeno smanjiti ili do kraja izbaciti određene navike koje su veoma loše po dijete: 

  • Kava i cigarete – uvelike mogu negativno utjecati na razvoj djeteta. Ii su rituali nažalost jedni od prvih koje bi trebalo smanjiti ili izbaciti. 
  • Alkohol – pogotovo u velikim količinama također može negativno utjecati na dijete. Ipak, čaša crnog vina par puta mjesečno neće naškoditi. 
  • Izlaganje tijela velikom stresu – može uzrokovati velike negativne posljedice

Treba napomenuti kako ni mnogi lijekovi nisu sigurni za uzimanje tijekom trudnoće. Jake kemikalije, poput onih koje se koriste u bojenju kose ili čišćenju također bi trebalo izbjegavati. S promjenom životnog stila najbolje je krenuti što ranije, a kako biste lakše mogli sve planirati, najbolje je da se poslužite tehnikom računanja plodnih dana.

Računanje plodnih dana

Računanje plodnih dana tehnika je kojom se određuje u kojem vremenskom okviru se dešava ovulacija, pa je samim time i mogućnost oplodnje veća. Plodni dani ponajviše ovise o dužini i pravilnosti menstrualnih ciklusa, a mogu se računati na tri načina: 

  •  kalendarski, 
  •  prema bazalnoj temperaturi,
  •  prema Billingusovoj ovulacijskoj metodi. 

Kako bi računanje plodnih dana bilo što točnije, na internetu se lako mogu pronaći mnogi kalkulatori. Uz to, mnoge mobilne aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa također nude mogućnost automatskog računanja plodnih dana iz informacija koje imaju na raspolaganju, a vremenski okvir plodnih dana tim je točniji ako se upotrijebe sva tri načina odjednom.