Hrana za pse bez žitarica je sve popularnija

Hrana za pse bez žitarica postaje sve popularniji izbor među vlasnicima kućnih ljubimaca koji žele osigurati najbolju prehranu za svoje pse. Ova vrsta hrane formulirana je kako bi isključila žitarice poput pšenice, kukuruza i soje, koje su često prisutne u konvencionalnoj prehrani. Zagovornici ove vrste hrane vjeruju da ona može pomoći u smanjenju alergijskih reakcija, poboljšanju probave i održavanju stabilne razine energije kod pasa. 

Također, smatra se da je bliža prirodnoj prehrani pasa, koji su povijesno mesojedi. Međutim, ona nije bez svojih kontroverzi, jer su neke studije sugerirale potencijalne povezanosti s određenim zdravstvenim problemima. U ovom tekstu istražit ćemo prednosti i nedostatke hrane za pse bez žitarica, te ćemo vam pomoći da donesete informiranu odluku o tome je li ova vrsta prehrane prikladna za vašeg ljubimca.

Prednosti hrane za pse bez žitarica 

Hrana za pse bez žitarica, bez obzira radi li se o glavnom obroku ili grickalicama, nudi brojne prednosti koje mogu značajno poboljšati zdravlje i probavu vašeg ljubimca. Mnoge pseće alergije i netolerancije povezane su s žitaricama poput pšenice, kukuruza i soje. Isključivanjem ovih sastojaka iz prehrane, to može smanjiti simptome poput:

  • Svrbeža
  • Osipa
  • Probavnih smetnji

Također, hrana za pse bez žitarica često sadrži visokokvalitetne proteine iz mesa, ribe ili peradi, što doprinosi izgradnji mišića i održavanju zdrave tjelesne težine. Osim toga, sastojci poput batata i graška, koji se često koriste kao zamjene za žitarice, bogati su vlaknima i pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. 

Sastojci ove posebne vrste pseće hrane

Kada birate hranu za pse bez žitarica, važno je obratiti pažnju na sastojke koji zamjenjuju žitarice. Kvalitetni proizvodi, uključujući i poslastice, kao što su keksi za pse, obično koriste izvore proteina poput mesa, ribe ili peradi kao glavni sastojak. Ovi proteini osiguravaju esencijalne aminokiseline potrebne za rast i održavanje mišića. 

hrana za pse bez žitarica puna proteina
Za hranu za pse bez žitarica obično se koriste izvore proteina poput mesa, ribe ili peradi kao glavni sastojak.

Uz proteine, zamjene za žitarice poput batata, graška, leće i bundeve pružaju složene ugljikohidrate koji su lako probavljivi i bogati vlaknima. Vlakna su ključna za održavanje zdravog probavnog sustava i redovite stolice. Također, potražite hranu koja sadrži dodatne hranjive tvari kao što su omega-3 masne kiseline, koje podržavaju zdravlje kože i dlake, te antioksidansi koji jačaju imunološki sustav. 

Potencijalni rizici i kontroverze povezane s prehranom pasa

Iako hrana za pse bez žitarica ima brojne prednosti, važno je biti svjestan i potencijalnih rizika i kontroverzi povezanih s ovom vrstom prehrane. Nedavne studije sugerirale su moguću povezanost između te vrste pseće hrane i razvoja dilatirane kardiomiopatije (DCM) kod pasa, što je ozbiljno srčano oboljenje. Ova povezanost nije potpuno razjašnjena, ali istraživači vjeruju da bi mogla biti povezana s određenim sastojcima koji se koriste kao zamjene za žitarice, poput mahunarki. 

FDA je nedavno objavila novosti o DCM (dilatiranoj kardiomiopatiji) i njegovoj vezi s psećom hranom bez žitarica. Dr Jones vam pokazuje trebate li biti zabrinuti i kojom hranom je najbolje hraniti vašeg psa.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i dalje istražuje ovaj problem, a stručnjaci preporučuju oprez. Prije prelaska na ovu vrstu prehrane, savjetuje se konzultacija s veterinarom kako bi se osiguralo da je takva prehrana prikladna za vašeg psa. 

Kako što bezbolnije naviknuti psa na ovu vrstu hrane

Prijelaz na hranu za pse bez žitarica treba provoditi postupno kako bi se izbjegle probavne smetnje i osigurao gladak prelazak na novu prehranu. Preporučuje se postupni prijelaz tijekom 7 do 10 dana. Počnite tako da zamijenite 25% stare hrane s novom hranom prvih nekoliko dana. Zatim postupno povećavajte udio nove hrane na 50%, pa na 75%, sve dok ne pređete na 100% nove hrane. 

Hranu za pse bez žitarica treba provoditi postupno
Hranu za pse bez žitarica treba provoditi postupno kako bi se osigurao gladak prelazak na novu prehranu.

Tijekom ovog procesa, pažljivo pratite reakcije vašeg psa, uključujući promjene u apetitu, stolici i razini energije. Ako primijetite bilo kakve negativne simptome, usporite prijelaz ili se konzultirajte s veterinarom. 

Domaći keksi za pse

Keksi za pse mogu biti izvrsna poslastica kojom ćete nagraditi svog ljubimca, a kada su domaći, znate da su napravljeni od kvalitetnih sastojaka. Izrada domaćih keksa za pse omogućuje vam kontrolu nad sastojcima i prilagodbu recepta prema potrebama vašeg psa. Osnovni recept može uključivati cjelovite žitarice poput zobenih pahuljica, proteine poput piletine ili ribe, te povrće kao što su mrkva i bundeva. 

keksi za pse napravljeni od kvalitetnih sastojaka
Domači keksi za pse su napravljeni od kvalitetnih sastojaka. Izrada domaćih keksa za pse omogućuje vam kontrolu nad sastojcima i prilagodbu recepta.

Možete dodati i zdrave dodatke poput lanenog sjemena ili kokosovog ulja. Ovi sastojci osiguravaju da kolačići za pse budu nutritivno bogati, lako probavljivi i ukusni. Priprema je jednostavna: pomiješajte sastojke, oblikujte kolačiće za pse i pecite ih dok ne postanu hrskavi. Domaći keksi za pse ne samo da će usrećiti vašeg psa, već će vam omogućiti da mu pružite zdravu i sigurnu poslasticu bez umjetnih dodataka i konzervansa.