Akumulator

Akumulator je glavna komponenta za pokretanje motora automobila

Akumulator i anlaser ključne su komponente pokretanja motora, a rade tako da akumulator napaja anlaser koji pokreće auto, a tijekom vožnje anlaser dobivenu električnu energiju vraća u akumulator koji se na taj način opet puni. Akumulator u nekoliko sekundi može izbaciti jako puno energije, ali ako se isprazni do kraja njegov će radni vijek biti ozbiljno skraćen. Zato uvijek morate paziti da ga ne ispraznite, što se vrlo često zna dogoditi ako ostavite radio ili upaljena svjetla tijekom noći.

Vrste akumulatora

Većina modernih su olovni akumulatori, dok najviši i najskuplji automobili imaju još razvijeniji model u obliku litij-jonske baterije. Također, većina vozača misli da je najgori period za akumulatore zimski period, ali istina je vrlo drugačija.

Ljetne vrućine su te koje ubrzavaju starenje i smanjivanje njegovog kapaciteta. To će uzrokovati sporije punjenje, a brže pražnjenje zimi. 

Održavanje produljuje vijek trajanja

Dodatni minus za akumulatore je i korozija koja se vrlo često pojavljuje na njima. Nju također u najvećem broju slučajeva uzrokuje vrućina, a može se sanirati korištenjem posebne masti koja štiti polove akumulatora i stezaljke od oksidacije. Mast je pristupačne cijene i vrlo jednostavna za korištenje stoga nemojte izbjegavati ovako jednostavan posao.

https://www.youtube.com/watch?v=rk5gXjZQL7g
Kako pravilno čuvati akumulator?

Važno je i voditi brigu o razini destilirane vode u akumulatoru što zapravo znači brinuti i kontrolirati nivo elektrolita. Ako akumulator ne radi na svojoj optimalnoj razini,  snizit će se razina elektrolita i time će se otvoriti mogućnost pojave greške na akumulatoru. Kako bi se izbjegla ova situacija mora se redovito kontrolirati razina elektrolita u automobilu i po potrebi dolijevati destilirana voda prema uputstvima.