Bregasta osovina je bitan dio automobila

Teško je popamtiti sve automobilske dijelove ako vas automobili ne interesiraju previše, a u prilog tome ide i to što se tehnologija veoma brzo razvija i često dolaze novi dijelovi. Zbog sve većih snaga motora i manje potrošnje, dijelova je sve više. Neki dijelovi prisutni su i u novim i u starim automobilima, a jedan od najpoznatijih dijelova je bregasta osovina. Čemu ona služi i kako radi pročitajte u nastavku teksta.

Što je bregasta osovina i čemu služi?

Zbog njenog zavijenog izgleda bregasta osovina dobila je ime. Njeni bregovi otvaraju i zatvaraju ventile, te se pomoću nje regulira protok zraka. To je ujedno i njena osnovna funkcija, a njen pogon se prenosi najčešće zupčastim remenom koji pokreće i pumpu za hlađenje, te još neke dijelove automobila.

Bregasta osovina je stvar bez koje vaš motor ne može
Bregasta osovina kod automobila

Bregasta osovina veoma je važan dio za pravilan rad motora i bitno je prepoznati njen kvar na vrijeme, jer bez nje automobil ne može raditi.

Princip rada bregaste osovine

Princip rada na kojem se temelji bregasta osovina je veoma jednostavan. Ona se okreće i brjegovi stišću podizače ventila koji se guraju prema sredini cilindra. U tom prostoru struje ispušni plinovi i prostor se zatvara kada se ventil vrati u poziciju.

Bregasta osovina
Bregasta osovina ili bregasto vratilo?

U većini slučajeva svaki brijeg upravlja s dva ventila. Redovna provjera je veoma važna i u slučaju bilo kakvog kvara potrebna je izmjena. Kvalitetan i pravilan rad bregaste osovine pomaže i u radu svih ostalih automobilskih dijelova, te bi vam to trebao biti dovoljan razlog za posvećivanje više pažnje ovom dijelu.

Redovno pregledajte automobilske dijelove

Automobilski dijelovi zahtijevaju redovan pregled i servis, te nikako ne biste stvari trebali prepuštati slučaju. Pogotovo pažnju obratite na neke veoma važne dijelove, kao što je bregasta osovina. Ona ima veoma važnu ulogu u automobilu i neophodno je njeno pravilno funkcioniranje. Stara dobra izreka kaže „bolje spriječiti, nego liječiti“, a upravo je to slučaj i kod bregaste osovine čija zamjena košta mnogo.

Bregastu osovina treba biti redovno pregledati mehanički ili programerski, a nužno je da su svi dijelovi i ventili na njoj ispravni. Što je veći kvar, to je i popravak skuplji. 

Kako prepoznati i spriječiti kvar bregaste osovine?

Kvar bregaste osovine može se prepoznati i kod snage motora. U slučaju da imate osjećaj da vaš automobil nema dovoljnu snagu, tada jedan od uzroka tome može biti i kvar na bregastoj osovini. Šansu za oštećenje možete smanjiti i redovnim podmazivanjem bregaste osovine, kao i svih ostalih automobilskih dijelova. Ulje i filteri veoma su važni za svaki dio motora i ključni su za njegov pravilan rad. Upravo radi toga potrudite se da je u motoru uvijek dovoljno ulja i da koristite što kvalitetnije ulje.

Gdje kupiti bregastu osovinu?

Budući da je cijena dosta velika, naša preporuka je svakako kupnja online. Najjeftinija bregasta osovina dostupna je u raznim web trgovinama, gdje osim same cijene možete profitirati i brzom dostupnosti dijela. Pothvat izmjene nikako ne biste trebali raditi sami, te nakon što naručeni dio dođe na vašu adresu, odnesite ga mehaničaru platite isključivo njegov rad.

Blok motora je veoma bitan

Teško je istaknuti najbitnije auto dijelove, no u tekstu moramo spomenuti i blok motora. On je ujedno i najveći dio motora i sama konstrukcija motora, te ga je najlakše opisati kao metal s hrpom kanala i otvora. Blok motora naziv je dobio upravo po tome što je on samo blok na koji se montiraju svi ostali dijelovi motora. Blok motora automobila zapravo nema neku svrhu u radu motora, no on je ključan dio bez kojeg motor ne bi mogao biti niti složen i veoma je bitno da je ispravan. Sam kvar na njemu se može desiti veoma teško sam od sebe, već je potrebno neko fizičko oštećenje. 

Neki od utora koje blok motora ima su: priključak pumpe za vodu koja potiskuje vodu za hlađenje kroz kanale u njemu, provrti cilindara, otvori za šipke podizača, priključak za pumpu za gorivo, priključak pročišćivača ulja, priključak za razvodnik paljenja, te glavni ležaj. Cilindri na motoru mogu biti raspoređeni u ravninama u obliku slova V, po redu ili u jednoj ravnini. Ovisno o modelu motora razlikuje se i koliko će cilindara imati motor. Što je više cilindara koje blok motora ima, to će motor raditi bolje pri manjem broju okretaja.