H7 LED sijalice za automobil

H7 LED sijalice za auto su najpopularnije

Početkom 21. stoljeća LED tehnologija je postala ultra popularna i donijela znatne promjene u mnoge grane rasvjete. LED tehnologija nudi niz prednosti u odnosu na ostala klasična osvjetljenja, a donijela je pravu revoluciju u mnoge grane, od osvjetljavanja prostora, pa sve do automobilskih svjetla. Najpoznatije su H7 LED sijalice za auto koje osim manje potrošnje energije i duljeg vijeka trajanja pružaju i bolje osvjetljenje.

LED rasvjeta 

LED označava kraticu za diodu koja emitira svjetlost, a ona predstavlja poluvodički uređaj u kojem struja teče u jednom smjeru. Ono zbog čega su H7 LED sijalice i ostala LED tehnologija stekle popularnost je dulji životni vijek trajanja i jeftiniji trošak rada.

H7 LED sijalice svijetle jačinom od oko 5000 lumena
H7 LED sijalice su veoma popularne

Na usavršavanje ove tehnologije od otkrića prošlo je dosta vremena, a napokon je početkom 21. stoljeća ova tehnologija doživjela masovnu adopciju. A kako i ne bi, kada je u odnosu na stara rasvjetna tijela bila znatno bolja.

Prednosti LED žarulja na halogene

Dva najčešća modela rasvjete su LED rasvjeta i halogena rasvjeta, no graf uporabe iz godine u godinu sve više naginje na LED. Najviše u automobilskoj industriji gdje su H7 LED sijalice veoma popularne. Oba modela mogu pružiti odličnu rasvjetu, no LED rasvjeta ipak je bolji izbor.

  • Životni vijek trajanja

    Životni vijek trajanja LED žarulje ili sijalice znatno je dulji od halogenih. Klasična halogena žarulja ima prosječni vijek trajanja između dvije i osam tisuća sati, što je i do 15 puta manje od LED rasvjete čije je očekivano trajanje između 30 i 50 radnih sati. Upravo na ovaj razlog nadovezuje se i sljedeći razlog za odabir, a to je …

  • Ušteda

    Zbog toga što dulje traju, odabirom LED žarulja i sijalica uštedjet ćete na čestom izmjenjivanju i kupnji novih. No nije to jedini razlog za uštedu, LED ima prednost kod uštede i iz razloga što zahtjeva manje struje za pokretanje, te rad. Ekonomičnost je veoma bitan faktor kod odabira između ova dva modela rasvjete.

  • Sigurnost i kvaliteta

    Zbog iznimne topline za vrijeme rada halogena rasvjeta može izazvati požar, te mora biti udaljena od bilo kakvih zapaljivih materijala. Također, veoma su osjetljive i diranje rukom njihovih kvarcnih stakla može ih trajno oštetiti. Kvaliteta rasvjete i bolja boja svjetlosti je zadnji od razloga zbog kojeg su halogene žarulje sve manje popularne i korištene.

H7 LED sijalice za automobil

Budući da je ovaj tekst najviše orijentiran na LED sijalice za auto, veoma je bitno da spomenemo i LED H7 sijalice koje su donijele pravu promjenu u automobilsku industriju. Već pri samom dolasku na tržište prepoznate su kao najbolji način za rasvjetu ceste i uz to zbog iznimne kvalitete prihvaćene su objeručke. Pale se brže i odmah dostižu maksimalnu jačinu svjetlosti, koja je s obzirom na njihovu veličinu impresivna. H7 LED sijalice svijetle jačinom od oko 5000 lumena, što je dovoljno jako za osvjetljavanje ceste.

H7 LED sijalice za auto
Dimenzije H7 LED sijalice

Već smo napomenuli da je vijek trajanja LED tehnologije znatno dulji od klasičnih halogenih sijalica, a razlog tome je i kućište od H7 LED sijalice. Ono je izrađeno od aluminija i u sebi ima mini ventilator koji hladi žarulju, te sprečava mogućnost pregrijavanja. LED sijalice imaju vijek trajanja i do 10 tisuća sati, a na mnoge modele možete dobiti i 12 mjeseci garancije.

LED sijalice za auto

U ponudi sijalica za automobil nalaze se još i LED H4, H8, H3, H1 i H11 sijalice. Najmanja sijalica na tržištu s ventilatorom je model mini TY. Postoje i premium LED sijalice za auto, a jedne od njih su T8 LED Red Storm sijalice. U ove sijalice ugrađuje se najnoviji čip koji osigurava kontroliran svjetlosni snop i na njima je čak 8 dioda koje osiguravaju odlično osvjetljenje. Kućište ovih premium modela ima vrhunski model hlađenja i brzinu od čak 10 tisuća obrtaja u minuti kod ventilatora. Ovo je čak do 40% bolji model hlađenja od onog koji možete pronaći kod klasičnih LED sijalica ili Xenon svjetala. Također, LED sijalice za auto su vodootporne.

U slučaju da ste primijetili da vam neka sijalica u automobilu ne radi, veoma je bitno da je što prije zamijenite i da ne otežavate promet ostalim sudionicima. Kako biste bili opremljeni najbolji odabir je naručivanje manjeg broja sijalica s nekog online shopa, gdje ćete po najnižim cijenama dobiti kvalitetne sijalice iz širokog asortimana ponude. Najjeftinije LED sijalice za auto pronaći ćete online, te svakako uvijek imajte rezervu u automobilu kako ne biste morali plaćati veće svote novaca na pumpama u slučaju nenadanog kvara.