Kako se obavlja provjera registracije domene?

Internet iz dana u dan ima sve više korisnika i sve je više informacija dostupno na njemu. Glavna stvar koja razlikuje web stranice na internetu je domena, koja predstavlja adresu preko koje korisnik pristupa web hostingu koji mu šalje podatke web stranice. Upravo domena i web hosting su dvije glavne stvari koje su vam potrebne za izradu web stranice, a za neke web stranice neophodan je i SSL certifikat. Sve o tome što je domena, kako se obavlja provjera registracije domene, kako odabrati hosting i što su SSL certifikati pročitajte u nastavku teksta.

Odabir i provjera registracije domene

U uvodu smo ukratko objasnili što je domena, a sada ćemo malo detaljnije objasniti od čega se domena sastoji, kako odabrati pravo ime domene, te kako se obavlja provjera registracije domene. Domena se sastoji od dva dijela, a to su glavni dio i ekstenzija. Glavni dio birate sami, a ekstenzija je nepromjenjivi dio iza točke domene, poput .com, .hr ili .shop. Svaka domena je unikatna i upravo zbog toga se radi provjera registracije domene, kako bi se vidjelo je li domena slobodna za registraciju. 

Kod odabira domene morate paziti na to da ona bude smislena i što kraća. Domena predstavlja vaše ime na internetu i prema domeni će korisnici pamtiti vašu web stranicu. Možete ići na ime domene koje će biti ime vaše firme, vaše osobno ime ukoliko se radi u blogu ili možete opisati ono što radite (npr. kućninamještaj.net). 

Nakon što ste odabrali domenu koja vam odgovara, bitna je provjera registracije domene kako biste vidjeli je li ona slobodna. Ako nije slobodna na određenoj ekstenziji, poput .com, tada možete probati neku drugu ekstenziju. Također, slobodnih nacionalnih domena poput .hr ili .rs ima puno više i Google tražilica im daje prednost za traženje iz tih država, stoga biste trebali razmišljati o njima ako je stranica namijenjena nekoj zemlji.

Registracija domene

Provjera registracije domene prošla je uspješno i domena je slobodna? Sljedeći korak je registracija domene. Sama registracija veoma je jednostavan proces koji se obavlja u nekoliko jednostavnih koraka. Prvi korak je dodavanje domene u košaricu, te ispunjavanje podataka o vama kao kupcu. Nakon toga uplatite novac registru domene putem kartice ili nekog drugog načina plaćanja i vaša domena je spremna za upotrebu! Sada je još morate povezati s hostingom i vaša stranica može biti online! Malo više o tome kako odabrati kvalitetan web hosting pročitajte u nastavku.

Web hosting paketi

Domene se razlikuju samo prema imenu i brzina stranice nema veze s domenom, već s web hostingom. On je glavni krivac za sporo učitavanje stranice i upravo zbog toga je veoma važno da odaberete kvalitetnog hosting poslužitelja i odgovarajući paket. Ovisno o tome kakvu web stranicu planirate ovisi i odabir paketa, a pažnju morate obratiti na broj korisnika koje on može primiti, te količini podataka koju pohranjuje. Za jednostavne web stranice na kojima je planirani sadržaj tekst i slike i ne planirate ogromnu posjećenost i najjeftiniji hosting paket bit će dovoljan, dok ako planirate na web stranici postavljati video zapise ili neke druge velike datoteke, tada ćete morati više novca izdvojiti za hosting paket. Za razliku od domena koje se registriraju na period od minimalno godine dana, web hosting možete iznajmiti na period od mjesec dana na više.

Što su SSL certifikati?

Iako nisu obavezni za sve vrste web stranica, SSL certifikati su veoma bitni pojam kod kreiranja web stranice. Oni služe za enkripciju podataka koje korisnici vaše stranice opisuju i sprečavaju curenje tih podataka u treće ruke. Tako vi korisnicima garantirate sigurnost podataka, a prepoznati ima li stranica SSL certifikat možete ako lijevo od domene stoji zeleni lokot. SSL certifikati nisu obavezni kod svih web stranica, no ako korisnici na vašoj web stranici upisuju neke potencijalno osjetljive podatke, tada je neophodno da posjedujete certifikat.

Postoje različiti SSL certifikati, od onih koji pružaju veće razine sigurnosti, do onih koji štite samo glavnu domenu ili sve pod domene. Za web stranice poput web shopa  gdje bi netko mogao presreći podatke kartice korisnika, SSL certifikati su neophodni. Oni će sve podatke koje korisnik upiše, kriptirati i tako ih slati ka serveru, gdje će se oni promijeniti u normalne podatke i ako ih netko i presretne neće imati koristi od njih.