Registracija domene na internetu

Prebacite poslovanje u digitalni svijet

Danas mnogi imaju neki oblik poslovanja, bilo da je riječ o tvrtki, obrtu ili nečem sličnom. Mnogima to poslovanje ide jako dobro u klasičnom obliku, a možda nisu niti svjesni da bi moglo biti još bolje ako to svoje poslovanje prebace na internet. Primjerice, mogli bi doći do puno većeg broja ljudi koji bi možda bili zainteresirani za njihove usluge ili proizvode.

Prvi i osnovni korak za tako nešto je izrada web stranica kojim će se predstaviti potencijalnim klijentima. Osim što će morati zakupiti prostor na nekom poslužitelju, što se naziva hosting, morat će i registrirati domenu koja predstavlja naziv web stranice.

Registrirajte svoje mjesto na internetu

Isto kao što ste pri pokretanju poslovanja morali registrirati neki naziv, tako je potrebno da se napravi i registracija domene na internetu. Preporuka je da pokušate registrirati isti naziv domene kao što je i naziv vašeg poslovanja.

Registracija domene
Registracija domene .com. .net, .org

Ponekad to neće biti moguće pa ćete morati posegnuti za nekim alternativnim rješenjima. U tom slučaju, možda možete dodati neku crticu u naziv ili neku dodatnu riječ. Ako ne želite ići tim putem, uvijek možete pokušati promijeniti i ekstenziju, odnosno onaj dio koji je od naziva domene odvojen točkom.

Nacionalne domene

Svaka država ima vlastitu nacionalnu domenu koja se prepoznaje po ekstenziji. A ta ekstenzija je zapravo kratica određene države. Primjerice, hrvatska nacionalna domena ima ekstenziju hr, slovenska si itd. Također, svaka država ima svoje vrste i pravila za registraciju. Tako se u Hrvatskoj mogu odabrati dvije vrste nacionalnih domena:

  • Besplatna
  • Naplatna

Registracija besplatne domene se vrši putem portala na adresi www.domene.hr, a za nju postoje određena pravila koja se moraju poštovati. Ona se uglavnom odnose na određeni naziv, tj. on ne može biti potpuno proizvoljan, već mora biti na neki način povezan s nazivom djelatnosti ili imenom i prezimenom i sl.  

S druge strane, naplatna nacionalna domena gotovo da i nema nekih posebnih pravila kojih se trebati pridržavati te je njezina registracija puno jednostavnija te se mnogi zato odlučuju za tu varijantu, a možete je napraviti putem brojnih neovisnih registara.

Globalne domene

Registracija globalne domene je vrlo jednostavan proces i možete je obaviti putem brojnih informatičkih tvrtki. Većina tih tvrtki vam također omogućava i da odmah ugovorite i razne druge usluge, kao što su SSL certifikat, hosting i sl. Globalne varijante mogu imati razne ekstenzije, a najpopularnije su one s ekstenzijom com. No, upravo zbog te popularnosti danas je vrlo teško pronaći onu slobodnu, koja se sastoji od neke kraće riječi i sl.

Registracija domene za par minuta online
Registracija domene vrlo je jednostavna

Mnogi se zato odlučuju za neke druge ekstenzije, poput net, info, eu i slične. Danas se mogu birati brojne ekstenzije koje mogu dobro opisati i sam naziv pa je mnogima to još bolja varijanta.

Provjera domene

Registracija domene je postupak koji se sastoji od nekoliko koraka, a bez obzira za koju se tvrtku odlučite, prvi korak je uvijek isti, a to je provjera. Provjera domene je postupak provjere je li je netko već prije vas registrirao. Može postojati samo jedna potpuno identična, odnosno ona koja se sastoji od potpuno istog naziva i potpuno iste ekstenzije.

https://www.youtube.com/watch?v=76clhaNAf6U
Video: Odabir imena domene. Učini to prvo!

U slučaju da ju je netko već prije vas registrirao, vi to nećete moći učiniti. U tom slučaju će vam sustav preporučiti neke slične primjere za koje se možete odlučiti ili jednostavno krenite ispočetka s nekim novim prijedlogom.

SSL certifikat za sigurnost web stranica

Ako ste svoje poslovanje odlučiti preseliti na internet u obliku neke web trgovine ili slično, važno je da su vam stranice sigurne jer će posjetitelji putem njih slati razne osjetljive podatke, poput:

  • Osobnih podataka
  • Platnih podataka

Kako biste to osigurali, preporučuje se da na svoje stranice postavite SSL certifikat. Njega možete ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki koje nude razne usluge. SSL certifikat na web stranici se može prepoznati na dva načina:

  • Po oznaci lokota koji se pojavljuje uz naziv web stranice
  • Po protokolu https koji se nalazi na početku adrese web stranice (umjesto http)

Također, postoji više vrsta SSL certifikata, on onih koji nude nižu razinu zaštite, do onih koji nude vrlo visoku razinu zaštite. Kao korisnik i posjetitelj raznih web stranica koje traže neke osjetljive podatke, svakako provjerite imaju li te stranice instaliran bilo kakav SSL certifikat. Čak i one web stranice s niskom razinom zaštite putem SSL certifikata su bolje od onih koje nemaju nikakav.