HR domena je najbolja za domaće tržište

Imate li neku svoju tvrtku te nudite li zanimljive proizvode ili usluge, vjerojatno vam je cilj imati što više kupaca. U slučaju lokalne trgovine, možete razmišljati o otvaranju istih na više lokacija: u istom gradu, u više gradova i sl. Imate li pak web trgovinu, također vam je cilj sličan. Tada želite doći do što većeg broja posjetitelja, od kojih bi mnogi mogli postati vaši kupci.

Za tako nešto, osim osnovnih stvari, poput web trgovine, potrebna vam je i domena, čiji naziv će potencijalni kupci upisivati u svoj preglednik da bi došli do vaše web trgovine. Za domaće tržište najbolje je odabrati HR domenu.

Domaća domena za domaće tržište

Internetska HR domena lako je prepoznatljiva po toj ekstenziji. Upravo po njoj, korisnik i prije nego klikne na naziv ili ga utipka u preglednik, može očekivati sadržaj na domaćem jeziku. Naravno, to ne mora uvijek biti tako, ali u većini slučajeva će ga dočekati stranica na hrvatskom jeziku. Ako je i naziv zanimljiv te ako korisnik traži domaću stranicu, to zajedno će biti dovoljan mamac da je posjeti. A to je upravo ono čemu morati težiti.

Internetska HR domena
Internetska HR domena lako je prepoznatljiva po toj ekstenziji.

Osim toga, domena HR ima i brojne druge prednosti vezane uz marketing, ali i bolje pozicioniranje na popularnim tražilicama. Imate li web trgovinu, svakako razmislite i o postavljanju SSL certifikata na nju za još veću razinu zaštite.

Carnet kao krovna organizacija

Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža, je ona organizacija koje ja u Hrvatskoj zadužena za upravljanje HR domenom. Naime, u svakoj državi je taj zadatak dobila neka druga država, a u Hrvatskoj je taj zadatak pripao Carnetu. Mnogi ih zato nazivaju i Carnet domenama

Carnet
Carnet je ona organizacija koje ja u Hrvatskoj zadužena za upravljanje HR domenom.

A on se brine da ne dođe do registracije dvije iste HR domene. Naime, jednom kada netko registrira određeni naziv i ekstenziju HR, takva domena tada postaje zauzeta i drugi korisnik je ne može registrirati. Zato, prije nego krenete s izradom željene web stranice koja je vezana za određeni naziv koji želite registrirati s HR ekstenzijom, prvo svakako provjerite je li slobodna.

Dvije vrste hrvatske nacionalne domene

Hrvatska nacionalna domena lako se može prepoznati po HR ekstenziji. No, iza nje se mogu skrivati dvije vrste: naplatna i besplatna. Svaka ima svoje prednosti i mane i svatko treba odlučiti što mu je potrebno.

Naplatna varijanta

Naplatna HR domena je oblik za koji se odlučuje najveći broj korisnika. Može je se usporediti s klasičnom globalnom domenom, primjerice onom s .com ekstenzijom. Naziv je proizvoljan i uglavnom možete birati što god želite. Uz uvjet da je slobodna, odnosno da je netko već prije vas nije registrirao. A registrirati je možete putem brojnih tvrtki-registara kojima je Carnet dodijelio pravo registracije. Također, niste ograničeni brojem naplatnih hrvatskih nacionalnih domena.

Besplatna varijanta

Besplatna domena HR je dobra početna točka, ali ima određene nedostatke. Primjerice, naziv ne možete potpuno proizvoljno birati, već ste ograničeni određenim pravilima, primjerice onima da naziv mora sadržavati neke dijelove imena i prezimena, ili naziva tvrtke i sl. Isto tako, ograničeni ste na samo jednu takvu, odnosno ne možete registrirati više od jedne. Registracija naplatne HR domene se vrši pomoću posebnog portala.

Pročitajte također: Registracija domene nakon uspješne provjere

Mnogi se odlučuju za registriranje hrvatske nacionalne domene zato što imaju web stranice koje su prilagođene za hrvatsko tržište pa žele imati ekstenziju .HR. Mogu se odlučiti za dvije varijante: besplatnu i naplatnu …

Bolje pozicioniranje na Googleu

Svatko tko je ozbiljan u stvaranju svoje prisutnosti na internetu, bilo u osobne ili poslovne svrhe, mora biti svjestan činjenice da je Google najpopularnija tražilica te da ga mnogi koriste i za pretragu raznih tvrtki. Zato je iznimno bitno da budete dobro pozicionirani na Googleu jer ćete tako dobiti najviše posjeta na stranicu. To nije nimalo lako, no uz dobar sadržaj i dobru domenu, posao je lakši.

A Google će vam također pomoći. Imate li HR domenu iza koje se skriva neka web trgovina, ona će se lakše rangirati na Googleu nego neka obična globalna domena, kada je u pitanju domaće tržište. To je iz razloga jer Google očekuje veću posjetu od domaćih posjetitelja. Također, instalirani SSL certifikat na web trgovini će biti dodatni plus.

SSL certifikat na web trgovin
SSL certifikat na web trgovini ili na nekoj web stranici ukazuje na to da njen vlasnik pazi na svoje posjetitelje.

Uz SSL certifikat do veće sigurnosti

SSL certifikat na web trgovini ili na nekoj web stranici ukazuje na to da njen vlasnik pazi na svoje posjetitelje. Za one koji ne znaju, internetski SSL certifikat služi za provjeru domene i podataka o vlasniku neke stranice te korisnici koji posjete stranice koje imaju instalirana SSL certifikat mogu biti relativno sigurni. 

Web stranice koje posjeduju SSL certifikat je lako prepoznati:

  • Imaju oznaku lokota
  • Protokol im počinje s https, umjesto http

Prilikom posjete nekoj web trgovini, svakako se uvjerite da koristi neki oblik SSL certifikata i time budite sigurniji pri kupnji.