Registracija hrvatske domene

Registracija domene nakon uspješne provjere

Svi oni koji se bave aktivnostima vezanim uz web stranice, od izrade do njihovog postavljanja na internet, znaju da će biti potrebno ugovoriti nekoliko usluga da bi sve bilo uspješno. Prije svega, bit će potrebna usluga registracije domene pomoću koje ćete zakupiti naziv neke domene i ekstenziju te ćete je moći koristiti da povežete svoje web stranice. Tako će svaki put kad netko unese taj naziv i ekstenziju u svoj preglednik doći do vaših web stranica.

Osim  toga, bit će vam potrebna i usluga hostinga, odnosno smještaja web stranica na nekom poslužitelju. Možete se odlučiti za domaće i strane tvrtke za ugovaranje tih usluga.

Postupak registracije domene

Registracija domene zapravo je vrlo jednostavan postupak, a sastoji se od dva dijela:

  • Provjera domene
  • Izmjene u slučaju da je zauzeta ili nastavak do plaćanja i dovršetka postupka

Provjera domena je uvijek prvi korak, bez obzira putem koga želite napraviti registraciju. Ona podrazumijeva da unesete željeni naziv i ekstenziju te ćete dobiti pozitivan ili negativan rezultat. Ako je netko već prije vas registrirao isti taj naziv i ekstenziju, morat ćete nešto promijeniti. Mnogima će najjednostavnije biti promijeniti ekstenziju. 

Ako je sve dobro, ako nitko prije vas nije registrirao istu takvu kombinaciju, moći ćete nastaviti s postupkom registracije te ćete doći do koraka na kojem upisujete osobne podatke te podatke o plaćanju. 

Obnova registrirane domene

Registracija domene se uglavnom obavlja na godinu dana. To znači da godinu dana imate mogućnost njezinog povezivanja s web stranicom. Nakon što protekne ta godina, morat ćete je obnoviti. To svakako napravite na vrijeme jer se može dogoditi da će vam domena biti oduzeta i vraćena na tržište ako je na vrijeme niste produžili. 

Registracija hrvatske nacionalne domene za web stranice.
Registracija hrvatske nacionalne domene će vam zakupiti naziv domene i ekstenziju da ćete je moći koristiti da povežete svoje web stranice. To se uglavnom obavlja na godinu dana, nakon morat ćete je obnoviti.

Tvrtke putem koje ste registrirali domenu će vas na vrijeme upozoriti o skorom isteku registrirane domene pa nemojte zanemariti ta upozorenja, već što prije napravite produživanje. Zadnje što želite da vam se dogodi je da ostanete bez neke važne domene povezane s vašim web stranicama. Ista stvar je i ako ste ugovorili hrvatski web hosting. Pazite da sve produžite na vrijeme.

Hrvatske nacionalne domene

Mnogi se odlučuju za registriranje hrvatske nacionalne domene zato što imaju web stranice koje su prilagođene za hrvatsko tržište pa žele imati ekstenziju .HR. Mogu se odlučiti za dvije varijante:

  • Besplatnu
  • Naplatnu

Besplatna se može registrirati samo jedna po korisniku te se moraju poštovati određena pravila pri odabiru naziva. Registracija besplatne hrvatske nacionalne domene se obavlja putem posebnog portala. Odlučite li se ipak za naplatnu varijantu, za njezinu registraciju se možete poslužiti uslugama neke od brojnih informatičkih tvrtki.

Ugovaranje više informatičkih usluga

Kao što je ranije navedeno, planirate li postaviti svoje web stranice na internet, bit će vam potrebno ugovaranje više različitih usluga. Hrvatski hosting internetskih stranica je danas vrlo zanimljiv brojnim korisnicima jer im nudi odlične mogućnosti smještaja web stranica na nekom poslužitelju po vrlo pristupačnim cijenama. 

Hrvatski hosting internetskih stranica
Hrvatski hosting internetskih stranica nudi odlične mogućnosti smještaja web stranica na nekom poslužitelju po vrlo pristupačnim cijenama.

Želite li proći jeftnije, savjet je da potražite i ugovorite sve potrebne informatičke usluge na jednom mjestu, odnosno u jednoj tvrtki. Tako ćete kasnije po potrebi za bilo kakvu pomoć oko namještanja hostinga ili registriranja domene, pomoć lako potražiti na istom mjestu. A sve to na jeziku kojeg najbolje razumijete. Ovo su prednosti zbog kojih će se mnogi radije odlučiti upravo za hrvatski web hosting umjesto za neku stranu tvrtku s kojom bi kasnije mogli imati problema oko komunikacije, pogotovo ako dođe do nekih problema.

Prednosti hrvatskog web hostinga

Kada birate smještaj za svoje web stranice, možete se odlučiti za hrvatski web hosting ili za usluge neke strane tvrtke. No, prednosti hrvatskog hostinga mnogima su dovoljno dobar razlog da ne traže dalje. Kao najveća prednost može se izdvojiti da je sve prilagođeno na hrvatskom jeziku. Tako ćete sve potrebne korake vezane uz postavljanje web stranica na poslužitelj, povezivanja s domenom i slično imati dostupne na hrvatskom jeziku.

Što je uopšte web hosting?

Isto tako, ako bilo gdje zapnete, uvijek se možete javiti podršci koja će vam pomoći otkloniti sve probleme. Načina da stupite u komunikaciju je mnogo, a najbolje od svega će mnogima biti činjenica da će sve brzo i jednostavno moći napraviti na hrvatskom jeziku. Brojne tvrtke nude i razne prilagođene pakete koji sadrže različite usluge pa se dobro raspitajte o njima prilikom ugovaranja. Naime, ponekad jedna tvrtka određene usluge dodatno naplaćuje, dok ih neka druga tvrtka ima uključene kao besplatne u svojim paketima.