Što su internetski hosting i SSL certifikati?

Ako ste se odlučili za stvaranje nekog web projekta najbitnija stvar koja vam je potrebna su internetski hosting i domena za web stranicu. Svi podatci koji se nalaze na internetu nalaze se na serverima koji se nazivaju hosting serveri i svaka stvar na internetu ima svoju IP adresu preko koje je korisnik posjećuje. Budući da je IP adresa skup nepovezanih i teško pamtljivih brojeva, zamijenjena je domenom koja je veza korisnika i servera. U ovom tekstu saznajte sve o tome što su hosting i domena, te zbog čega su SSL certifikati bitni za web shopove.

Što je web hosting?

Internetski hosting je server koji se iznajmljuje od nekog hosting poslužitelja i na kojem se nalazi vaš internet prostor. Taj server je upaljen cijelo vrijeme i ima konstantnu vezu s internetom. Na tom prostoru pohranjuju se podatci vaše web stranice (slike, video, tekst) i korisnik koji pristupa stranici dobiva prikaz vaše web stranice. Postoje razne vrste web hostinga i ovisno o tome kakav projekt planirate raditi i koju posjećenost web stranice očekujete, birate i paket prema svojem izboru.

Kako odabrati dobar hosting paket?

Prije kupnje hostinga morate razmisliti o tome što će biti na vašoj web stranici i koju posjećenost web stranice očekujete. Internetski hosting razlikuje se po mnogim stvarima i veoma je važno da znate unaprijed što od vašeg projekta očekujete. Ako planirate otvaranje osobnog bloga gdje će glavni sadržaj biti tekst i poneka slika, tada se ne morate brinuti o tome koji hosting ćete odabrati. U tom slučaju najjeftiniji hosting paket bit će odličan izbor i nije vam potrebno plaćanje nekog boljeg hosting paketa.

Ako planirate otvoriti web stranicu koja će imati puno sadržaja i posjetitelja, tada bi internetski hosting trebao biti nešto skuplji. Video i slike teže mnogo više megabajta od teksta i pažnju morate usmjeriti na kapacitet podataka koje hosting podržava. Osim toga veoma je važno da birate kvalitetne hosting provajdere koji će vaš hosting server održavati aktivnim od 0/24 sata i u slučaju bilo kakvih problema pomoći vam putem korisničke podrške.

Kako bi se do vaše web stranice moglo doći potrebno je imati registriranu internet domenu, a što je to domena možete pročitati u nastavku.

Što je internet domena?

Ako zamislimo da je internetski hosting kuća od neke internet stranice, tada je domena adresa te kuće. Ona služi isključivo kao poveznica između korisnika i servera i nema nikakve razlike u domenama s tehničke strane. Ono po čemu se domene razlikuju su glavna riječ i ekstenzija.

Najpoznatije ekstenzije internet domena su .com, .net i .org, a danas se nerijetko koriste i neke novije ekstenzije poput .tech, .shop i sličnih. Svaka domena u potpunosti je unikatna i ako je već registrirana onda je vi ne možete registrirati. U tom slučaju trebali biste se odlučiti za neku drugu ekstenziju ili za odabir drugog glavnog dijela domene. Domena se registrira na period od minimalno jedne godine, a po potrebi može se registrirati i na dulji period.

Kod odabira domene imajte na umu da je ona glavna stvar po kojoj će korisnici pamtiti vašu web stranicu. Upravo zbog toga osmislite jednostavno i kratko ime domene koje je povezano sa tematikom vaše web stranice.

Hrvatski internetski hosting ili strani?

Ovisno o tome za koje je tržište projekt namijenjen ovisi i to koji hosting je bolji. Hrvatski internetski hosting pruža odlične uvjete za projekte namijenjene Balkanu, jer se serveri nalaze bliže korisnicima. Ono što je dodatan plus je korisnička podrška s kojom je komunikacija olakšana jer je na hrvatskom. S druge strane, prednost stranih web hosting provajdera je niža cijena. Nerijetko poznati hosting provajderi nude razne kupone i akcije za kupnju hostinga ili domena.

Što su SSL certifikati?

Ukoliko planirate otvaranje web shopa, tada su SSL certifikati pojam s kojim biste trebali biti upoznati. Oni služe za kriptiranje podataka i neophodni su kod web stranica gdje korisnici upisuju osjetljive podatke koji ne bi smjeli dospjeti u krive ruke. Njihova svrha je kriptiranje unesenih podataka i prijenos u kriptiranom obliku. Na taj način i u slučaju da dođu do neke treće osobe podatci su neupotrebljivi i nepoznati. U ponudi poslužitelja domovanje.com mogu se naći osim hostinga i domena i SSL certifikati, te tako kod jednog poslužitelja možete nabaviti sve što vam je potrebno za vaš internet projekt. Sretno!

zakupite internetski server

Najam servera za one koji žele najbolje

Odlučite li se postaviti na internet web stranice, bit će vam potrebno nekoliko usluga. Jedna od njih je svakako registracija domene. Ona će vam omogućiti da odaberete željeni naziv i ekstenziju domene te je povežete sa svojim web stranicama.