Što su internetski hosting i SSL certifikati?

Ako ste se odlučili za stvaranje nekog web projekta najbitnija stvar koja vam je potrebna su internetski hosting i domena za web stranicu. Svi podatci koji se nalaze na internetu nalaze se na serverima koji se nazivaju hosting serveri i svaka stvar na internetu ima svoju IP adresu preko koje je korisnik posjećuje. Budući da je IP adresa skup nepovezanih i teško pamtljivih brojeva, zamijenjena je domenom koja je veza korisnika i servera. U ovom tekstu saznajte sve o tome što su hosting i domena, te zbog čega su SSL certifikati bitni za web shopove.

Što je web hosting?

Internetski hosting je server koji se iznajmljuje od nekog hosting poslužitelja i na kojem se nalazi vaš internet prostor. Taj server je upaljen cijelo vrijeme i ima konstantnu vezu s internetom. Na tom prostoru pohranjuju se podatci vaše web stranice (slike, video, tekst) i korisnik koji pristupa stranici dobiva prikaz vaše web stranice. Postoje razne vrste web hostinga i ovisno o tome kakav projekt planirate raditi i koju posjećenost web stranice očekujete, birate i paket prema svojem izboru.

Kako odabrati dobar hosting paket?

Prije kupnje hostinga morate razmisliti o tome što će biti na vašoj web stranici i koju posjećenost web stranice očekujete. Internetski hosting razlikuje se po mnogim stvarima i veoma je važno da znate unaprijed što od vašeg projekta očekujete. Ako planirate otvaranje osobnog bloga gdje će glavni sadržaj biti tekst i poneka slika, tada se ne morate brinuti o tome koji hosting ćete odabrati. U tom slučaju najjeftiniji hosting paket bit će odličan izbor i nije vam potrebno plaćanje nekog boljeg hosting paketa.

Ako planirate otvoriti web stranicu koja će imati puno sadržaja i posjetitelja, tada bi internetski hosting trebao biti nešto skuplji. Video i slike teže mnogo više megabajta od teksta i pažnju morate usmjeriti na kapacitet podataka koje hosting podržava. Osim toga veoma je važno da birate kvalitetne hosting provajdere koji će vaš hosting server održavati aktivnim od 0/24 sata i u slučaju bilo kakvih problema pomoći vam putem korisničke podrške.

Kako bi se do vaše web stranice moglo doći potrebno je imati registriranu internet domenu, a što je to domena možete pročitati u nastavku.

Što je internet domena?

Ako zamislimo da je internetski hosting kuća od neke internet stranice, tada je domena adresa te kuće. Ona služi isključivo kao poveznica između korisnika i servera i nema nikakve razlike u domenama s tehničke strane. Ono po čemu se domene razlikuju su glavna riječ i ekstenzija.

Najpoznatije ekstenzije internet domena su .com, .net i .org, a danas se nerijetko koriste i neke novije ekstenzije poput .tech, .shop i sličnih. Svaka domena u potpunosti je unikatna i ako je već registrirana onda je vi ne možete registrirati. U tom slučaju trebali biste se odlučiti za neku drugu ekstenziju ili za odabir drugog glavnog dijela domene. Domena se registrira na period od minimalno jedne godine, a po potrebi može se registrirati i na dulji period.

Kod odabira domene imajte na umu da je ona glavna stvar po kojoj će korisnici pamtiti vašu web stranicu. Upravo zbog toga osmislite jednostavno i kratko ime domene koje je povezano sa tematikom vaše web stranice.

Hrvatski internetski hosting ili strani?

Ovisno o tome za koje je tržište projekt namijenjen ovisi i to koji hosting je bolji. Hrvatski internetski hosting pruža odlične uvjete za projekte namijenjene Balkanu, jer se serveri nalaze bliže korisnicima. Ono što je dodatan plus je korisnička podrška s kojom je komunikacija olakšana jer je na hrvatskom. S druge strane, prednost stranih web hosting provajdera je niža cijena. Nerijetko poznati hosting provajderi nude razne kupone i akcije za kupnju hostinga ili domena.

Što su SSL certifikati?

Ukoliko planirate otvaranje web shopa, tada su SSL certifikati pojam s kojim biste trebali biti upoznati. Oni služe za kriptiranje podataka i neophodni su kod web stranica gdje korisnici upisuju osjetljive podatke koji ne bi smjeli dospjeti u krive ruke. Njihova svrha je kriptiranje unesenih podataka i prijenos u kriptiranom obliku. Na taj način i u slučaju da dođu do neke treće osobe podatci su neupotrebljivi i nepoznati. U ponudi poslužitelja domovanje.com mogu se naći osim hostinga i domena i SSL certifikati, te tako kod jednog poslužitelja možete nabaviti sve što vam je potrebno za vaš internet projekt. Sretno!