Što je i zašto odabrati hrvatski hosting?

Dvije su bitne stvari koje morate kupiti da biste pokrenuli vlastitu web stranicu, a to su domena i web hosting. Kako bi web stranica mogla biti prisutna na internetu, potrebno je da imate prostor (web hosting) i adresu (domenu). Osim ove dvije stvari za kreiranje web stranice možda će Vam biti potrebno još nešto, a u današnjem tekstu saznajte sve o tome što su web hosting i domena, kako odabrati hrvatski hosting, zbog čega je hrvatski hosting bolji odabir od stranog i gdje ga iznajmiti.

Internet domena

Prilikom kupnje web hostinga vi dobivate IP adresu koja je skup brojeva, preko koje korisnici mogu pristupati Vašem hostingu. Da bi web stranica imala ime i bila jednostavno dostupna na internetu, potrebna je internet domena. Ona je vaša adresa na webu i veza preko koje će korisnici pristupati web stranici.

Sastoji se od glavnog dijela i ekstenzije (.com, .org, .net…) i registrira na period od minimalno godine dana. U slučaju da radite web stranicu namijenjenu Hrvatskoj, tada su hrvatski hosting i .hr ekstenzija domene najbolji odabir. HR domena je nacionalna Hrvatska domena i ima znatne prednosti za stranice namijenjene Hrvatskoj, u odnosu na druge ekstenzije. 

Što je web hosting?

Već ste kroz početak teksta pročitali da je web hosting server koji je zadužen za pohranu podataka Vaše web stranice. To je računalo koje je povezano stalnom Internet konekcijom i koje korisnicima koji pristupaju domeni šalje podatke web stranice, koje im web browser prikazuje. Web hosting se razlikuje prema specifikacijama, a u njih spada broj korisnika koji može primiti na mjesečnoj bazi, u jednom trenutku, te veličinu podataka koju može pohraniti.

Na sve ove aspekte treba obratiti pažnju prilikom odabira hostinga, a hrvatski hosting pružat će puno bolje rezultate za web stranice koje su namijenjene Hrvatskoj. Puno brže učitavanje podataka stranice zbog blizine servera je od presudne važnosti za što bolje iskustvo korisnika na Vašoj web stranici. 

Odabir hosting paketa

Za razliku od domena koje se prema tehničkim specifikacijama ne razlikuju, već predstavljaju samo vezu između korisnika i hostinga, web hosting razlikuje se prema brzini i kapacitetu. Zbog toga je veoma važno da odaberete pravi paket koji će zadovoljavati Vaše potrebne i moći primiti dovoljan broj korisnika na web stranici. Prije kupnje bitno je da znate što će se nalaziti na web stranici i koliko broj posjetitelja očekujete.

Za nove web stranice gdje će broj posjetitelja biti malen, dovoljan je najjeftiniji web hosting, a ako planirate ulagati dodatni novac u marketing, tada će hosting paket srednje klase biti dovoljan. Ako planirate otvoriti web stranicu gdje će se nalaziti zahtjevne animacije ili na njoj planirate postavljati velike datoteke, tada ćete morati odabrati one malo skuplje hosting pakete, koji mogu primiti toliku količinu podataka. Za razliku od stranih web hosting poslužitelja koji nerijetko nude dobre popuste i atraktivne cijene, hrvatski hosting je ipak kvalitetniji i bolji odabir za izradu hrvatskih web stranica.

Gdje kupiti hrvatski hosting?

Najbolji hrvatski hosting poslužitelj je sigurno Plus (https://www.plus.hr/hosting/web-hosting/) na kojem možete kupiti sve u paketu. Od domene, do web hostinga i nekih drugih stvari poput SSL certifikata koji je neophodan za zaštitu podataka korisnika Vaše web stranice. Jednostavno odaberite sve što Vam je potrebno i dodajte u košaricu, te naručite. Nakon narudžbe u kratkom vremenu koje je potrebno za podešavanje, sve što ste kupili bit će Vam dostupno i možete krenuti s izradom web stranice.

Carnet domena u Hrvatskoj

Od 1993. godine hrvatskom nacionalnom domenom .hr upravlja akademska i istraživačka mreža Hrvatske Carnet. Carnet domena .hr najbolji je izbor za izradu web stranica koje su namijenjene građanima Republike Hrvatske, jer je najvjerodostojnija i ima najveći autoritet u Hrvatskoj. Carnet domena može se kupiti na Plus.hr, gdje već postoji više od 25.000 zadovoljnih korisnika.

Jednostavno pronađite ime domene koju želite registrirati, odradite provjeru Carnet domena koja će Vam otkriti je li željena domena dostupna za registraciju i naručite je. Odabir imena domena nije lak zadatak i potrebno je vremena da smislite jednostavan i lako pamtljiv naziv za web stranicu koju planirate kreirati. Carnet domena ima dosta slobodnih domena, no i dalje ćete teško naći kvalitetnu jednostavnu domenu za popularne web stranice. Stoga si uzmite vremena i dobro razmislite koja Carnet domena će Vam najbolje odgovarati i u slučaju da je zauzeta možete koristiti neku sličnu varijaciju koja je slobodna.