Podmažite dijelove motora automobila

Što su motorna ulja

Automobilska motorna ulja namijenjena su prije svega za podmazivanje unutarnjih dijelova motora. Kada ih ne bi bilo u automobilima, dijelovi motora bi se jako brzo trošili jer se uslijed vožnje pomiču i dodiruju. Na taj način se stvara veliko trenje pa je izuzetno bitno da se između tih dijelova nalazi nešto što će to trenje ublažiti. To bi dugoročno dovelo do smanjenja učinkovitosti motora, povećane potrošnje goriva, a na kraju i mogućih velikih kvarova.

Osim te glavne funkcije podmazivanja, motorna ulja u automobilu štite i od korozije te hlade motor. 

Vrste motornih ulja

Motorna ulja kakva danas nalazimo u automobilima proizvode se od naftnih derivata i možemo razlikovati tri vrste:

  • Mineralna

Dobivena su kao produkt destilacije drveta, ugljena i nafte. Spadaju u najjeftiniju vrstu, no nisu dovoljno dobra za današnje moderne motore automobila.

  • Sintetička 

Ovo su umjetna motorna ulja i imaju puno bolje karakteristike od mineralnih. Napravljena su od sintetičkih baznih ulja s dodatkom aditiva.

  • Polusintetička

Ovo je kombinacija mineralnih i sintetičkih, s udjelom mineralnih od 30 %. Spadaju u neku sredinu jer su učinkovitija od mineralnih, a ujedno jeftinija od sintetičkih.

Kontrolirajte razinu ulja u motoru

Ono što je vrlo bitno je kontrola razine motornog ulja u automobilu. Kao i u raznim drugim stvarima, nije dobra niti previsoka niti preniska razina. A kontrolu jednostavno možete izvršiti i sami. Nakon što otvorite poklopac automobila, pronađite gdje se nalazi kontrolna šipka. Ona ulazi u spremnik ulja. Potrebno ju je prvo izvući te dobro obrisati krpom. Nakon toga ju vratite u spremnik i ponovo izvucite.