Znate li kako radi klima za auto?

Danas je gotovo nezamislivo da su automobili nekad bili bez klime, pa se čak i vlasnici starijih automobila odlučuju na ugradnju klime. Klima za auto veoma je bitan dodatak, jer su ljetne podnošljive vrućine u zadnjih nekoliko godina došle do vrhunca i veoma je teško provoditi vrijeme u automobilu bez klime. No pitanje je, znate li kako radi klima za automobil i čemu služi termostat u autu

Klima nije luksuz

Prije se je klima za auto smatrala luksuzom i imali su je isključivo skuplji automobili. Danas se klima ne smatra luksuzom, već potrebom. Iako spada u dodatnu opremu, ona je sada obavezna oprema u svakom automobilu, a da bi radila kvalitetno i hladila ili grijala automobil potrebno je njeno održavanje. Preporučuje se pregled klime jednom godišnje, jer je plin koji se nalazi u njoj zaslužan za njen pravi rad, a s vremenom se gubi. Danas klima za auto koristi R – 134a plin, a u prošlosti je neko vrijeme korišten plin freon, no brzo je izašao iz upotrebe zbog štetnosti za ozonski omotač. Postoje dvije vrste klima, a to su manualne i automatske. Sam naziv govori o načinu upravljanja ovih klima, te manualne namješava vozač, a automatskom upravlja računalo. 

Kako radi automobilska klima?

Klima za auto ima stranu visokog i niskog tlaka, te se na svakom od ta dva dijela nalaze određeni dijelovi. Kod niskog tlaka nalazi se isparivač, ekspanzijski ventil i razne cijevi, a na strani visokog su kondenzator, kompresor i isušivač vlage, te naravno i cijevi između dijelova. Kada upalite klimu, plin kroz isparivač prolazi da bi došao do kompresora koji mu povećava tlak i temperaturu. Nakon toga, izbacuje ga do kondenzatora (hladnjaka klime) u kojem se taj plin hladi i mijenja agregatno stanje u tekućinu. Ta tekućina prolazi kroz isušivač vlage i ulazi u ekspanzijski ventil gdje se iz tekućeg stanja pretvara u mješavinu plina i tekućine. Ventil podešava tlak i onda smjesa plina i tekućine ulazi u isparivač iz kojeg plin isparava zbog topline u kabini. Osim toga isparivač smanjuje i samu vlažnost automobila, te kroz sistem voda izlazi ispod automobila. U slučaju da dugo stojite s automobilom dok vam klima za auto radi, ispod automobila možete primijetiti lokvicu vode.

Gdje kupiti novu klimu?

U slučaju da vam se je klima za auto pokvarila, možete je probati odvesti na servis i popraviti. Ako je pak klima stara i smatrate da ju je bolje zamijeniti, tada možete kupiti novu klimu u dućanima specijaliziranim sa auto dijelovima ili online trgovinama. Naša preporuka su naravno online trgovine koje nude puno širi asortiman proizvoda i bržu dostupnost dijelova. Nakon što odaberete klimu prema vašem modelu automobila, kada vam paket stigne morate je na zamjenu odvesti kod mehaničara. U tom slučaju mehaničaru plaćate isključivo zamjenu i na taj način možete uštedjeti novac.

Termostat je usko vezan uz klimu

Iako termostat nije direktno vezan na klima uređaj, već ima svrhu u reguliranju temperature kompletnog motora, njegova uloga u suštini je slična kao i klima. Iako se možda čini kao nebitan uređaj u cijeloj cjelini automobila, njegov zadatak je da što prije postigne radnu temperaturu motora, upravlja hlađenjem, te mjeri samu temperaturu. I preniska i previsoka temperatura je štetna, stoga u slučaju da vam termostat ne radi može doći do štete na motoru. 

Termostat funkcionira na sljedećem principu. Kada je motor hladan rashladna tekućina prolazi isključivo kroz njegovu glavu i blok, te ne prolazi kroz hladnjak koji je zatvoren. Zagrijavanjem motora na termostatu se polako otvara put ka hladnjaku i onda rashladna tekućina počinje kružiti sustavom. U prijevodu termostat nije ništa drugo nego ventil koji ovisno o temperaturi regulira protok tekućine kroz hladnjak. 

U slučaju da sumnjate da je termostat neispravan, to možete provjeriti stavljanjem ruke oko gumene cijevi koja spaja hladnjak i motor. Upalite automobil dok je motor hladan, te u slučaju da se cijev počne brzo zagrijavati znači da ventil na termostatu nije u funkciji i stalno je otvoren. Ovaj mali dio automobila veoma je važan za njegovo funkcioniranje i u slučaju da je neispravan može prouzročiti veće kvarove. Termostat se jednostavno mijenja i nije skup dio automobila, te čim primijetite da ne funkcionira kvalitetno ga zamijenite.