Najbitniji dijelovi motora automobila

Blok motora i zupčasti remeni

Temelj ili kućište motora naziva se blok motora i on je osnovni dio na koji se montiraju svi ostali dijelovi motora. Blok motora izrađuje se od legure aluminija ili željeza, a ovisno automobilu razlikuje se prema broju cilindara i izgledu. Broj cilindara povezan je s jačinom motora. Blok motora je osnovni dio i on je nepomičan, te se na njega ugrađuju drugi pomični dijelovi. Većina motora u današnjim automobilima ima tri ili četiri cilindara, no neki veći motori na kamionima, autobusima ili sportskim snažnim automobilima imaju više cilindara. Kod motora broj cilindara je manji i ide od jednog do četiri. 

Zupčasti remeni su veoma bitan dio motora automobila i mnogi proizvođači propisuju određene intervale kada bi ga trebalo mijenjati. Najčešće je propisano mijenjanje svakih 5 godina ili iznad 60 tisuća kilometara, a hladnoća i led su glavni krivci zbog zupčasti remeni pucaju. Zupčasti remen je vitalni dio motora i bez njega motor se ne može pokrenuti. Napravljen je od gume ili raznih sintetičkih vlakana, a njegova uloga je da pokreće bregastu osovinu koja otvara i zatvara ventile. 

Sve ove dijelove i mnoge druge stvari za automobil možete naručiti u Silux web trgovini koja u širokom asortimanu proizvoda ima najbolje cijene i odmah dostupne proizvode za gotovo sve modele automobila. U slučaju da Vam je potrebna zamjena nekog djela, posjetite njihovu internet trgovinu i već danas naručite kvalitetne i originalne dijelove po najboljim cijenama.