Prazan akumulator neće moći pokrenuti automobil

Današnji automobili sastavljeni su od brojnih dijelova. Mnogi vozači automobila ne znaju puno o tim dijelovima. A niti ne trebaju. No, ponekad će biti potrebno promijeniti određene dijelove pa je dobro znati barem neke osnovne.

A jedan od takvih je sasvim sigurno i akumulator. Njegova glavna zadaća je skladištenje električne energije za buduće korištenje. Jednostavno, ako se on isprazni, nećete moći pokrenuti svoj automobil. Ponekad će vam pomoći punjenje uz korištenje ispravnog s nekog drugog automobila, no nekada niti to neće biti dovoljno. A tada vam preostaje jedino kupnja novog. Srećom, oni su danas lako dostupni pa ne biste trebali imati problema oko odabira.

Osnovne informacije u akumulatoru

Akumulator izgleda kao jedna osrednja kutija. Na prvi pogled ne djeluje kao neki kompliciran uređaj, no u unutrašnjosti se događa puno toga. U njemu se pomoću kemijske reakcije stvara napon. Kada je između pozitivnog i negativnog pola zatvoren strujni krug, kroz njega prolazi električna struja. Brojni uređaji u automobilu trebaju struju za svoj rad. Primjerice, auto radio je nešto što mnogi redovito koriste u svom automobilu. I on je tako jedan od uređaja koji redovito koristi akumulator, odnosno struju iz njega.

Prazan akumulator

Mnogi će često prekasno shvatiti da im se akumulator ispraznio. Primjerice, pokušat će ujutro pokrenuti automobil da krenu na posao, ali to neće biti moguće. Česta situacija koja dovodi do pražnjenja je nepažnja vozača. Primjerice, zaborave ugasiti auto radio, ostave upaljena svjetla i sl. Što je taj proces duži, to je veća vjerojatnost da će se akumulator isprazniti. No, čak i ako se to dogodi, postoji mogućnost da ćete ga opet uspjeti napuniti i moći ga dalje normalno koristiti. To je moguće ukoliko je riječ o nekom novijem modelu.

Ako ste pak imali neki stariji model, odnosno neki kojeg imate već nekoliko godina i u slučaju da se on isprazni, postoji mogućnost da ga nećete moći napuniti toliko da ga možete nastaviti koristiti. U tom slučaju vam preostaje samo kupnja novog.

Važne specifikacije pri kupnji

Danas postoje razni modeli akumulatora u trgovinama s auto opremom. No, nisu svi modeli kompatibilni s vašim modelom automobila. Kako biste bili sigurni da ćete kupiti ispravan model, najbolje je zaviriti u knjižicu koju ste dobili sa svojim automobilom jer ćete tamo pronaći vrlo važne informacije. A neke od bitnih informacija su:

  • Veličina – postoje razne veličine i bitno je odabrati odgovarajući model. Imajte na umu da u neke automobile se može postaviti više različitih dimenzija.
  • Struja hladnog starta (CCA) – riječ je o vrijednosti koja se mjeri u amperima, a ona pokazuje koliko akumulator može podržavati 30 sekundi pri temperaturi od O ˚F, dok se napon ne smanji na razini kada više nije potreban
  • Pričuvni kapacitet (RC) – služi kao pomoć za napajanje električnog sustava, ako alternator ne može isporučivati struju. Njegova vrijednost govori o tome koliko minuta akumulator može vršiti opskrbu električnom energijom

Stoga, vrijednosti struje hladnog starta i pričuvnog kapaciteta bi trebale biti što veće, pa svakako obratite pažnju na to prilikom kupnje. Visoka vrijednost struje hladnog starta je posebno bitna za one koji žive u hladnijim krajevima.

Pripazite pri rukovanju akumulatorima

Akumulator u sebi sadrži sumpornu kiselinu i tijekom rada proizvodi smjesu vodika i kisika koja moža biti eksplozivna. Zato se savjetuje da se pri rukovanju njime koristi zaštita za lice, oči i ruke. Zbog mogućnosti eksplozije, trebalo bi paziti da on nije blizu izvora koji bi mogli uzrokovati iskrenje, zapaljenje i sl.

Vidljivo oštećen ili smrznut akumulator niti u kojem slučaju ne biste trebali pokušavati napuniti.

Veliki izbor u trgovinama autodijelovima

Akumulatori spadaju u dijelove automobila koje će svakako trebati zamijeniti u dogledno vrijeme. Upravo zbog toga ih možete pronaći u brojnim trgovinama koje prodaju autodijelove. Jedna od poznatijih trgovina koja ih nudi je i Silux. Kod njih možete pronaći vrlo veliki izbor raznih modela, različitih dimenzija i snage. Bitno je samo provjeriti koji model odgovara vašem automobilu.

Isto tako, Silux vam nudi i brojne druge autodijelove i autoopremu koja bi vam mogla biti korisna. Cijela ponuda je lako dostupna putem njihove internetske stranice tako da vrlo brzo možete pronaći sve što vam je potrebno. Detaljni opisi svih proizvoda kao i konkurentne cijene, razlog su zašto u moru trgovina odabrati upravo Silux, za sve što je potrebno vašem limenom ljubimcu.

Interesuje vas princip rada bregaste osovine? Princip rada na kojem se temelji bregasta osovina je veoma jednostavan. Više o tome možete pročitati ako slijedite linku.