Kupnju kvalitetne grafičke kartice nikada nećete požaliti

Neovisno o tome jeste li ljubitelji kompjutera ili ne, zasigurno ste se nekoliko puta u životu susreli s terminom „grafička kartica“. Danas ćemo malo popričati o ovoj komponenti matične ploče i objasnit ćemo njezinu važnost. Grafička kartica (video card u originalu) dio je svakog računala: i stolnog kompjutera i laptopa. Njihova je zadaća prerađivati podatke koji se prikazuju na vašem ekranu. Ona je posebice bitna jer bez nje nema nikakvog prikaza te je vaše računalo neupotrebljivo.

Postoje integrirane grafičke kartice i one koje su odvojene. Odvojene (zasebne) grafičke kartice daju daleko bolje rezultate i ne oštećuju se tijekom vremena jer nisu izložene tolikoj temperaturi. Ako ste netko tko jako voli video igrice i neke teške simulacijske prikaze, ili radite na nekakvim grafičkim sučeljima, svakako biste se trebali odlučiti za zasebnu. Svakodnevni „business“ kompjuteri i laptopi većinom nemaju zasebnu grafičku, ali sve se to da prenamijeniti u većini slučajeva.

Građa i komponente grafičke kartice

Jezgre kartica su GPU komponente koje procesiraju te podatke (Graphics Processing Unit). Jako je bitna njihova kvaliteta i ona će uvelike promijeniti kompletno iskustvo igranja igrica i dizajniranja. GPU ima mnogo uloga: pomiče velike dijelove memorije, računa matrične transformacije u dvije i tri dimenzije, izračunava sjenke, crta linije, formira i puni oblike, matična je podrška za neke veće naredbe, dekodira video formate… Na današnjem ćete tržištu često naći grafičke s 8 ili više gigabajta memorije, što se smatra odličnim brojem.

Najpoznatiji proizvođači grafičkih kartica

Nvidia i AMD (ATi) kartice poznate su po tome što rade na naprednijem software-u i zato su često prvi izbor svima čiji su kompjuteri njihov svakodnevni suputnik. Građa grafičke kartice je dosta komplicirana i postoje razne komponente: VRAM, GPU, konektor, VGA izlaz, ViVo, DVI Izlaz, PCB (ploča na kojoj su ostale, manje komponente)… VRAM i GPU najbitnije su komponente i kad kupujete grafičku karticu želite se osigurati da one budu što kvalitetnije. Količina memorije čak i nije toliko bitna, bolje da se fokusirate na ostale komponente.

Kako kupiti savršenu grafičku karticu?

Naš je prvi savjet: informirajte se. Čak i kad mislite da znate sve što vam je potrebno, dodatno istražite svaki model koji vam zapadne za oko. Nije jednom bio slučaj da smo našli grafičke kartice čije komponente izgledaju savršeno i čije brojke pokazuju fenomenalne performanse, da bi onda primijetili kako se zapravo radi o kartici koja se pregrijava, koja smeta drugim komponentama i slično.

Ponekad će vaš software biti nekompatibilan s vašom grafičkom karticom i to vam može napraviti velike probleme: morat ćete instalirati nove drivere, prčkati po postavkama, a u krajnjem slučaju možda uopće ne uspijete srediti situaciju. Budite sigurni da su brojke dobre. To je zaista bitno. Ako radite na vizualno zahtjevnim stvarima koje imaju velik FPS (frames per second), ako radite neki dizajn u 3 dimenzije, ako radite komplicirane simulacije i slično, znate i sami da je tada bitno da su brojke zaista dobre.

Jeftine grafičke kartice s razlogom su jeftine

Nemojte štedjeti. Jeftine grafičke kartice neće obaviti dovoljno dobar posao ako vi radite nešto zahtjevno. U krajnjem ćete slučaju preforsirati grafičku koja se u najgorem scenariju sprži, a najgori dio toga je što ćete uz novu grafičku karticu (očito skuplju), možda morati uložiti i u neke druge nove komponente računala s obzirom na to da toplina i prženje grafičke može oštetiti kompletno kućište.

Cijena grafičkih kartica kreće se od mizernih 300 kn do nevjerojatnih 11 000 kuna. Najpoznatija takva kartica je ASUS-ova Strix RTX 2080Ti Gaming, 11 GB.

 

Kako zaštiti grafičku karticu?

Slabije grafičke kartice ne smiju se preopterećivati. Ako nemate naprednu grafičku, nemojte s njom raditi neke naprednije radnje. Tako riskirate kvar komponenti i van grafičke. Rashlađujte kućište. Ovo štiti sve komponente računala i poboljšava zdravlje kućišta. Za laptope možete naći i prijenosne rashlađivače koji rade odličan posao, a nisu skupi. Čistite kućište tu i tamo.

Ovo je dosta bitno jer mnogo ljudi zaboravi na to da su i kompjuteri zapravo samo skupina elemenata. Ponekad treba otvoriti kućište i raspuhati prašinu: to će zasigurno olakšati posao ugrađenom ventilatoru koji se brine za zdravlje svih ostalih komponenta.

Gdje kupiti grafičke kartice?

Online shopovi odlični su za kupnji grafičke kartice iz razloga što nerijetko nude znatno bolje cijene i veći izbor od dućana. Anni.si web shop u svojoj ponudi ima širok asortiman grafičkih kartica po niskim cijenama, te će svatko naći ono što mu treba, prema svojim potrebama.