Najam stana u Ljubljani

Otvorite si nove opcije najmom stana u Ljubljani

Danas, više no ikad prije u povijesti, mobilnost u poslu i stanovanju sve je više moguća i prihvaćena, pa čak i očekivana. Iako životni stil ponajviše ovisi o vašim preferencijama, sve je više mogućnosti za promjenu posla i mjesta života, što selidbu čini jednostavnijom i lakšom.

Upravo radi čestih selidbi, i najam nekretnina sve je češći, s obzirom da je najam sam po sebi jednostavniji, fleksibilniji i otvara više prostora za mobilnost od kupnje. Tražite li mjesto za novi početak i nove avanture, najam stana u Ljubljani ili u nekom drugom gradu u Sloveniji odlična je opcija za vas!

Slovenija, u srcu Europe

Imate li potrebu pronaći mjesto za život koje spaja poznatu kulturu i jezik s blizinom i dobrom povezanosti s ostatkom Europe, Ljubljana je pravi odabir za vas. Smještena u srcu Slovenije, ona je glavni i najveći grad te zemlje, kao i kulturno, ekonomsko, administrativno, političko i obrazovno središte.

Najam stana u Ljubljani

Prvo naselje na području današnje Ljubljane razvilo se još tijekom antike, a prvi spomen Ljubljane u povijesti može se pronaći u prvoj polovici 12. stoljeća. Tijekom stoljeća, Ljubljana je postajala sve važnije trgovačko i tranzitno središte, koje se razvijalo kroz mnoge kulture kojima je pripadala tijekom povijesti. Danas tamo živi oko 300 tisuća ljudi pa je najam stana u Ljubljani mnogima velika želja.

Odlična zemljopisna povezanost

Upravo je pozicija Ljubljane jedan od najvećih razloga iz kojih je ona bila popularno mjesto za selidbu. Smještena na sredini trgovačke rute između Podunavlja i sjevernog Jadrana, spajala je velike i važne gradove Habsburške monarhije s Rijekom – jednom od najvažnijih luka za monarhiju u to doba. Dobra povezanost i danas je jedan od najvažnijih razloga iz kojih se mnogi odlučuju da tamo kupe ili iznajme nekretninu, s obzirom da se u njoj križaju dvije glavne slovenske autoceste, koje su dio velikih europskih koridora V i X.

Zbog toga, iz Ljubljane je veoma jednostavno i brzo putovati u velika europska središta poput Beča, Budimpešte, Rima ili Zagreba, u kojima se možete naći za samo nekoliko sati, ali i udaljenija središta poput Berlina i Pariza. Uz to, također ima dobru unutrašnju povezanost uz čest gradski prijevoz.

Najam nekretnina u Ljubljani

Nekretnina u Ljubljani sve je više, s obzirom na sve veću potražnju, što domaćeg stanovništva, što stranaca koji u Ljubljani žele izgraditi svoj život. S obzirom da je to studentski grad, najčešće se umjesto kupnje radi o najmu stana u Ljubljani. Izbora je zbilja mnogo, s obzirom da se broj novih nekretnina povećava iz mjeseca u mjesec, pa osim veličine i tipa stana također imate velik odabir naselja.

Najam stana u Ljubljani

Ipak, na umu treba imati kako je prosječna stanarina između 400 i 800 eura mjesečno (ovisno o veličini i godištu stana kao i dijelu grada u kojemu se nalazi), uz što je najčešće potrebno izdvojiti oko 250 do 300 eura za režije. Ipak, dobra povezanost unutar grada čini najam stana dalje od mjesta školovanja ili rada manjim problemom.

Pripazite pri najmu nekretnina

Planirate li unajmiti stan u Ljubljani, ima nekoliko stvari o kojima biste trebali voditi pozornost. Prije svega, radi li se o višesobnom stanu, raspitajte se koliko je spavaćih soba i dnevnih boravaka u stanu, s obzirom da vi i najmodavac možete koristiti različite definicije.

Radi li se o stanu starijeg godišta, također obratite pozornost na prozore, s obzirom da stanje prozora uvelike može utjecati na potrošnju energije. Također, raspitajte se i o vrsti grijanja i o tome ima li stan odvojeno brojilo, što bi moglo utjecati na cijenu režija u stanu. Obratite pozornost i na to imate li pravo na parkirno mjesto te na prosječnu ljetnu i zimsku cijenu režija, kako biste se spasili od iznenađenja.

Kupnja ili najam

S obzirom na brojne prednosti, kada su u pitanju nekretnine, Ljubljana je vrlo zanimljiva kupcima. Upravo radi toga, nekretnine u glavnom gradu Slovenije dostižu relativno visoke cijene. Planirate li kupnju nekretnine u Ljubljani, uzmite u obzir kako su cijene veće no u Hrvatskoj – cijena metra kvadratnog u prosjeku je oko 2.000 eura.

Zbog toga je najam nekretnine mnogo popularniji. Tražite li mjesto za život unutar grada, iznajmljeni stan je svakako isplativija opcija koja vam također nudi fleksibilnost. S druge strane, želite li kuću, financijski bolja opcija svakako je potražiti nekretninu u vanjskim dijelovima grada ili pak u okolnim mjestima s dobrom prometnom povezanosti.

Pročitajte i članak sa naslovom “Jednostavan proces dobivanja PDV broja u Sloveniji“.