zakupite internetski server

Najam servera za one koji žele najbolje

Odlučite li se postaviti na internet web stranice, bit će vam potrebno nekoliko usluga. Jedna od njih je svakako registracija domene. Ona će vam omogućiti da odaberete željeni naziv i ekstenziju domene te je povežete sa svojim web stranicama. Naravno, sve pod pretpostavkom da netko već nije napravio to isto prije vas, odnosno da je odabrao isti taj naziv i ekstenziju jer ne mogu postojati dvije potpuno iste.

Osim toga, bit će potrebno i da web stranice negdje smjestite. Ta usluge naziva se web hosting, a dostupne su razne vrste. Za one koje zanima najbolja usluga, u ponudi je najam servera, a više o toj usluzi pročitajte u nastavku.

Razne vrste web hostinga

Osim što se možete odlučiti za najam servera kao najbolji oblik web hostinga, možete odabrati i neke druge vrste. Najjeftinija, a ujedno i najsiromašnija opcijama je usluga dijeljenog hostinga. Ugovaranjem takve usluge ćete dobiti prostor na nekom serveru za korištenje, kao i brojni drugi korisnici koji će dobiti svoje mjesto. Zbog toga nećete moći puno toga prilagođavati, a i mogući problemi koji nastanu na serveru zbog korištenja drugih mogu utjecati na vas.

Odlučite li se postaviti na internet web stranice, bit će vam potrebno nekoliko usluga.

VPS hosting je oblik koji mnogi danas traže jer nudi nešto slično, ali puno bolje. Naime, kod njega ćete dobiti virtualno mjesto na serveru, što znači da drugi korisnici nimalo neće utjecati na vas. A ujedno ćete moći i raditi određene prilagodbe tog svog dijela. No, ako imate internetski server zakupljen u svom vlasništvu, imat ćete puno više mogućnosti.

Najam servera za potpunu kontrolu

Za sve one koji traže najviši stupanj kontrole svega vezanog uz smještaj web stranica, najam servera svakako je najbolja usluga. Ona vam omogućuje:

  • Korištenje servera samo za svoje potrebe
  • Obavljanje svih potrebnih podešavanja kako vama odgovara
  • Mogućnost dogovaranja ugradnje posebnih hardverskih komponenti koje su vam potrebne
  • Mogućnost instaliranja željenih programa i sl.

Načina za administraciju ima raznih, a tražite li ipak nešto jednostavnije, a ujedno i vrlo moćno, sučelje cPanel je najbolje rješenje pa se svakako raspitajte kod tvrtke putem koje ugovarate uslugu nudi li ga.

Potrebno informatičko znanje

Imajte na umu da internetski server treba znati dobro konfigurirati jer u suprotnom, mogli biste imati puno problema. Naime, sve postavke trebaju biti dobro podešene kako bi se web stranice mogle prikazivati. Ako neke postavke nisu dobro podešene, to za posljedicu može imati dva scenarija. Prvi je da će se web stranice sporije otvarati posjetiteljima, što može biti vrlo iritantno. A drugi, gori scenarij jer da će stranice biti nedostupne.

kvalitetne usluga najama hostinga
Internetski server možete unajmiti putem nekoliko domaćih ili stranih tvrtki.

Zbog toga je potrebno paziti da sve bude dobro podešeno. Ako niste sigurni da to možete napraviti sami, ako ipak želite ugovoriti najam servera, tada razmislite o tome da zaposlite nekog pojedinca ili tvrtku koja vam može odraditi taj dio posla i po potrebi raditi kasnije održavanje sustava, bilo putem cPanel sučelja ili nekog drugog rješenja.

Ugovaranje putem domaćih ili stranih informatičkih tvrtki

Internetski server možete unajmiti putem nekoliko domaćih ili stranih tvrtki. Kranji rezultat će više manje biti isti, budući da hrvatske tvrtke ne zaostaju za kvalitetom u odnosu na ono što nude strane tvrtke. No, mnogi će se i radije odlučiti za domaća rješenja prije svega zbog toga što će dobiti sve na hrvatskom jeziku. U ovom slučaju je to dosta bitna stavka jer ako bilo gdje zapnete prilikom podešavanja i slično, moći ćete brzo doći do pomoći na jeziku kojeg najbolje razumijete.

No, ako smatrate da vam to nije bitno i ako ste pronašli puno bolju ponudu putem neke strane tvrtke, možete se odlučiti i za nju. Provjerite samo koja je lokacija internetskog servera jer ako se fokusirate na domaće tržište, onda je bolja opcija da se nalazi u okolici.

najam internetskog servera
VPS hosting je oblik koji mnogi danas traže jer nudi nešto slično, ali puno bolje.

Sučelje cPanel nudi brojne pogodnosti

Za one koji ne znaju, sučelje cPanel omogućava administraciju hostinga. Bez obzira za koju vrstu se odlučite, uz pomoć cPanel sučelja moći ćete:

  • Upravljati poddomenama
  • Upravljati e-mailovima
  • Slati i preuzimati datoteke itd.

Uglavnom, sučelje cPanel vam omogućuje da na relativno jednostavan način obavljate sve potrebne zadatke koji će vam biti potrebni pri administraciji vašeg mjesta na serveru ili pri administraciji cijelog internetskog servera. Riječ je o sučelju s grafičkim elementima pa će svi oni koji su navikli na Windows aplikacije vrlo brzo shvatiti kako sve funkcionira.

Nudi brojne mogućnosti, a na vama je da istražite sve ono što vam cPanel sučelje nudi i iskoristite to na najbolji mogući način.