Što su CARNet domene?

Kada govorimo o pojmu CARNet domene mislimo na domene koje su dodijeljene na upravljanje istraživačkoj mreži CARNet. To je prije svega vršna “hr” domena – nacionalna domena Republike Hrvatske kao i domena .com.hr. Detaljne informacije i pravilnik za registraciju .hr domena možete pročitati na službenoj stranici CARNet-a.
CARNet je centralni registar .hr domena i on određuje pravila i uvijete za registraciju .hr domena. Međutim, to ne znači da iste morate registrirati isključivo kod njih. Naime, CARNet domene se mogu registrirati i kod CARNet-ovih ovlaštenih registrara za .hr i .com.hr domene.

Što je CARNet?

CARNet je ustanova čiji je izvorni naziv Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Naziv CARNet dobila je prema engleskom nazivu Croatian Academic and Research Network.

Utemeljena je u rujnu 1991. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg Ministarstva nauke i tehnologije Republike Hrvatske, a primarna djelatnost joj je uspostava računalno-komunikacijske infrastrukture poznate i kao CARNet mreža .

1993. godine CARNet-u je dodijeljena funkcija upravljanja vršnom hrvatskom nacionalnom domenom – .hr i to od strane IANA (Internet Assigned Number Authority). Tako su .hr domene, odnosno Carnet domene do danas ostale pod apsolutnim nadzorom CARNeta.

Registracija nacionalne domene

Carnet domene, odnosno hrvatske nacionalne domene .hr su od 1.7.2010 podijeljene na naplatne i besplatne, a može ih registrirati svaka pravna i fizička osoba, ali pod određenim uvjetima.

Naplatnu .hr domenu mogu registrirati sve pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj (trgovačka društva, udruge, političke stranke itd.), zatim sve fizičke osobe u RH, strane pravne osobe koje imaju registriranu podružnicu u RH te pravne osobe koje posluju unutar EU, ali pod uvjetom da imaju VAT/OIB broj. Kada su u pitanju naplatne CARNet domene, nema ograničenja u broju dopuštenih registriranih domena.

Besplatne Carnet domene mogu registrirati sve pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj te fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostanu djelatnost u RH (liječnici, umjetnici, obrtnici, umjetnici, liječnici itd). Za razliku od naplatnih, broj dopuštenih registriranih besplatnih CARNet domena je ograničen na samo jednu domenu.

Interesuje vas što je Sygic android? Onda si pročitajte članak na tu temu tako da slijedite linku.