Progresivna stakla

Sve češći problem s vidom

Problemi s vidom sve češći su kod velikog broja ljudi u posljednje vrijeme. Po mnogima je najveći razlog to što se sve veći broj poslova nužno obavlja uz pomoć rada na računalu. Osim što postoje oni koji imaju dalekovidnost ili kratkovidnost, postoje i osobe koje imaju obje dijagnoze, zbog čega za svaku od njih moraju nositi posebnu vrstu korekcijskih naočala. 

Razlog postojanja obiju dijagnoza vrlo često je genetske prirode, uslijed određenih bolesti, ali i zbog starenja. Kako bi pomogli tim ljudima stručnjaci su osmislili progresivna stakla.

Posebnost progresivnih stakala

Za sve one koji nisu upoznati što su to progresivna stakla, u ovom članku objasnit ćemo koje su njihove posebnosti. Općenito govoreći, progresivna stakla su vrsta stakala koja svojim specifičnostima pokrivaju više dioptrija. Ona su odlična za sve osobe koje imaju i kratkovidnost i dalekovidnost jer noseći ih ne moraju nositi još jedne različite naočale. 

Optometrist pojasnjuje što su progresivne naočale.

Stanja za koja se progresivna stakla preporučuju su ona u kojem je refrakcijska pogreška dijagnosticirana na:

  • Na udaljenosti od udaljenih predmeta
  • Na udaljenosti od srednje udaljenih predmeta
  • Na udaljenosti do predmeta u blizini

Zbog svoje specifične izrade i svojih specifikacija, progresivne naočale odličan su izbor jer osim što u sebi sadržavaju dvije dioptrije, izgledaju kao obične korekcijske naočale za kratkovidnost ili dalekovidnost. Zato izvana nije moguće vidjeti ikakvu razliku između progresivnih naočala i običnih korekcijskih naočala.

Kako da znate trebaju li vam progresivne naočale

Pregled vida u kojem će vam odrediti dioptriju.
Pregled vida u kojem će oftalmolog odrediti dioptriju.

Jeste li kandidat za progresivne naočale znat ćete nakon pregleda vida u kojem će oftalmolog odrediti vašu dioptriju. Dioptrija se određuje uz pomoć specijalnih uređaja, ali i niza testova na temelju kojih će oftalmolog odrediti vašu dioptriju.