Osobni kompjuter

Desktop računala za obavljanje raznih aktivnosti

U svojim počecima pa sve do pojave prijenosnih računala, osobni kompjuter je bio vrlo popularan kao dio informatičke opreme te gotovo da ne postoji dom koji ga nije posjedovao. Dolaskom prijenosnog računala popularnost desktop računala se uvelike smanjila jer je prijenosno svojim korisnicima, pružalo puno veću mobilnost, ali i kompaktnost. 

Ipak ne treba zaboraviti sve one prednosti koje PC posjeduje u usporedbi s prijenosnim modelom, a iste donosimo u nastavku te rješavamo nedoumice oko kupnje računala i monitora.

Gaming kao slamka spasa 

Jedan od glavnih razloga i motivacija da se kupiti osobni kompjuter bila je svakako era gaminga, odnosno igranja igara koja je u posljednjih nekoliko godina dosegla svoj vrhunac. Razlog tomu su svakako tehničke karakteristike desktop računala koje prijenosno nikada ili barem u bližoj budućnosti neće posjedovati. 

Igranje igara na LCD monitoru.
Igranje igara je u posljednjih nekoliko godina dosegla svoj vrhunac. Razlog tomu su svakako tehničke karakteristike desktop komputera i igranja na LCD monitor.

Popularizacijom gaminga tako se popularizirao i povratak igranja na monitorima koje danas posjeduju svi pravi i strastveni gameri.

Snaga i brzina procesora kao ključan parametar

S obzirom na to da su osobni kompjuteri donedavno bili stvar prošlosti, mnogi koji su se danas odlučili za njihovo kupnju nisu u potpunosti sigurni koji su to parametri koji su ključni za izbor idealnog modela. Kao jedan od glavnih parametara koji garantira dobar izbor desktop računala informatički stručnjaci navode izbor modela sa snažnim procesorom. 

Kako povećati brzinu procesora na osobnom kompjuteru?

Naime, procesor je komponenta koja utječe na snagu računala, ali i na brzinu kojom ćete moći obavljati sve aktivnosti i zadatke na njemu. Danas su se najboljima u toj kategoriji pokazali Intel procesori desete generacije te AMD Ryzen procesori četvrte generacije.