Autoelektrika postaje sve važnija grana automehanike

Općenito o autoelektrici

Novije generacije automobila sadrže sve više elektroničkih komponenti pa autoelektrika postaje sve popularnija grana automehanike. U prošlosti su automobili imali jako malo elektronike pa autoelektrika nije bila toliko bitna. Većina elektronike tada je zapravo sačinjavala osvjetljenje upravljačke ploče i posebne sklopove koji su kontrolirali rad motora. Danas novi automobili imaju jako mnogo elektroničkih sklopova.autoelektrika

Zbog velike konkurencije među proizvođačima automobila, često se u nove automobile ugrađuju nedovoljno testirane komponente. Iako izgledaju odlično na prvi pogled i nerijetko će one biti razlog zašto će netko odabrati baš određeni tip automobila, kasnije su mogući problemi. A zbog tih problema ćete vjerojatno morati posjetiti autoelektričara. Tako u novim automobilima danas je elektronika zadužena za praćenje rada motora, kočionog sustava, klima uređaja i dr. Osim tih glavnih komponenti, tu je i mnoštvo dodatne opreme poput namještanja sjedala, podizanja i spuštanja stakala, putnih računala i drugog za koje se brine elektronika.

Konstantnim razvojem autoindustrije razvija se i autoelektrika pa se zato smatra jednom od najdinamičnijih grana automehanike. Oni koji se njome bave tako se moraju konstantno usavršavati i pratiti trendove kako bi bili u korak sa svim novotarijama koje se danas mogu pronaći u automobilima (ili na krovu automobila kao što su krovni nosači ili krovna kutija). Autoelektrika će zasigurno biti još značajnija u budućnosti jer proizvođači automobila još uvijek imaju mnogo ideja i elektroničkih komponenti koje planiraju ugraditi u automobile.

Alati i uređaji koji se koriste

Iako se autoelektrika neprestano razvija, neki alati koriste se od početka i vjerojatno će se uvijek koristiti. Radi se o raznim vrstama lemilica, odvijača i sl. Uz njih nezaobilazni su i mjerni instrumenti koji će pomoći otkriti o kakvom se kvaru radi. Za to se uglavnom koriste ampermetar, ohmmetar i voltmetar. Uz njih, posebno se razvijaju i brojni novi uređaji koji se spajaju na automobil i služe za detekciju kvarova. S obzirom da većina novih automobila posjeduje svojevrsno glavno računalo, spajanje takvih posebnih namjenskih uređaja može u trenu ukazati na kvarove. Većina tih uređaja nije univerzalna, odnosno namijenjena je isključivo za određenu marku automobila.

Zato u slučaju nekih kvarova koje niste uspjeli riješiti u nekom autoelektričarskom servisu, pokušajte se obratiti ovlaštenom servisu za vašu marku automobila. Oni posjeduju taj namjenski uređaj i vrlo vjerojatno će uspjeti otkriti o kakvom se kvaru radi i uspješno ga otkloniti.

Prečitajte i o tome, zašto se sve više upotrebljavaju krovni nosači.