najbolja hrana za štence

Hrana za štence za vaše kućne ljubimce

Svaki je pas najslađi kada je štenac. Oni su mali, slatki, mazni i djeca ih obožavaju. Ipak, brinuti se za štenca nije baš lako. Oni zahtijevaju puno brige, opreza i prilagodbe jer je taj period njihovih života izuzetno osjetljiv. 

Štence treba dresirati, učiti obavljati nuždu izvan kuće ili na posebno određeno mjesto u kući, voditi ih veterinaru, davati im puno pažnje i nježnosti, paziti da se ne ozljede. A uz sve to je važno znati i izabrati najbolju hranu za štence. 

Kalkulator hrane za štence 

To da hraniti štence nije najlakša stvar na svijetu, svjedoči i činjenica da na internetu postoji specijaliziran kalkulator koji nam pomaže izračunati koliko hrane za štence im je potrebno davati, u ovisnosti o tome koja je vrsta, koliko ima kilograma i koliko je star. 

kalkulator nam pomaže izračunati koliko hrane za štence trebaju
Specijaliziran kalkulator nam pomaže izračunati koliko hrane za štence im je potrebno davati.

Prije nabavljanja štenca, dobro je konzultirati se s veterinarom vezano za sve specifikacije psa kojeg planiramo nabaviti. Ipak, korisno je pri ruci imati alat koji će nam u bilo kojem trenutku izračunati koliko točno hrane naš štenac treba kako bi napredovao, bio zdrav i aktivan. 

Hrana koju štenci ne smiju jesti

Postoji određena hrana koja je loša i za odrasle pse, ali za štence može biti pogubna, a to su:

 • Luk, češnjak, poriluk 
 • Čokolada
 • Kukuruz na klipu 
 • Avokado
 • Umjetni zaslađivači 
 • Alkohol
 • Kuhane kosti 
 • Višnje 
 • Grožđe i grožđice 

Naravno, nije dovoljno znati samo koju hranu štenci ne smiju jesti, već je važno naći odgovarajuću hranu koja smiju i koja će im pomoći u tome da kvalitetno rastu i razvijaju se.

Hrana koju štenci smiju jesti

Ukoliko u kućanstvu imate djecu, velika je vjerojatno da će štenca pokušati nahraniti nečim iz svog tanjura. Kako ne biste živjeli u strahu i panici, u nastavku je lista hrane koju ljudi svakodnevno konzumiraju, a nije štetna, već može biti i korisna štencima: 

 • Banane, bogate su kalcijem, vitaminima i vlaknima
 • Mrkve
 • Većina jogurta (ipak, s ovim treba biti oprezan jer bi štenac mogao imati problema s probavljanjem jogurta)
 • Sir 
 • Kuhana jaja jer su bogata proteinima i vitaminom A
 • Kruh 
 • Kuhani ili pečeni krumpir 

Naravno, svu ovu hranu, štenci, kao i ljudi, trebaju jesti u umjerenim količinama. Također, treba paziti da je hrana za štence narezana i u komadićima koji su prikladni za žvakanje, kako bi se spriječilo gušenje.

Pseća hrana 

Bez obzira što štencima neće naškoditi pokoji zalogaj našeg ručka, za njih je ipak najbolje konzumirati posebno prilagođenu pseću hranu. Ona je prilagođena tako da zadovoljava dnevne nutritivne potrebe psa te može sadržavati različite namirnice. Može biti u suhom obliku ili u konzervama, ovisno o preferenciji štenaca, postoje i različite vrste pseće hrane ovisno o prehrani koju štenac prati. 

najbolja hrana za štence prikladna za žvakanje
Kad hranite štence pazite da je hrana narezana i u komadićima koji su prikladni za žvakanje, kako bi se spriječilo gušenje.

Tako se na tržištu može pronaći hrana za štence bogata ili siromašna proteinima, hrana prilagođena za pse s određenim alergijama, sirova hrana i sl. Također je popularna i hrana za pse bez žitarica, hrana siromašna ugljikohidratima i mnoge druge. 

Upoznaj svog malog psića

O štencu i njegovim potrebama najbolje se raspitati i prije nego što štenac dođe u kućanstvo. Različite vrste pasa imaju različite dnevne potrebe, a svaki pas za sebe može imati različite preferencije kada je riječ o hrani. Važno je voditi računa o tome koliko je štenac star kada dolazi, jer će jako male štene možda biti potrebno hraniti zamjenom za mlijeko, na bočicu, što iziskuje značajno vrijeme i trud. 

Važno je voditi računa o tome koliko je štenac star kada dolazi, da znamo kako hraniti štene, jer će jako male štene možda biti potrebno hraniti zamjenom za mlijeko.

Također, važno je znati koliko je koja pasmina aktivna i ne davati mu previše hrane za štence, jer jako mladi štenci ne znaju stati jesi kad su siti, već jedu dok ima hrane. A to može dovesti do mučnine i drugih probavnih smetnji, ali i do pretilosti. 

Hrana za pse bez žitarica

Ne postoji univerzalna formula koja će nam otkriti koja je najbolja hrana za štence. To je ona od koje štenci neće imati probavne tegobe, nakon koje će imati energije i zbog koje će se osjećati najbolje. Za mnoge je najbolja hrana za pse bez žitarica, jer su psi u toj dobi osjetljivi pa je važno pružiti im najbolju moguću brigu. Zbog toga se mnogi vlasnici odlučuju kupiti baš hranu za pse bez žitarica jer se pokazala kao odlična vrsta prehrane.

 najbolja hrana za pse bez žitarica
Mnogi tvrde da je najbolja hrana za pse bez žitarica, jer su psi u toj dobi osjetljivi pa je važno pružiti im najbolju moguću brigu.

Hrana za pse bez žitarica lako je dostupna u brojnim trgovinama koje prodaju sve za kućne ljubimce. Ako imate bilo kakvih nedoumica, uvijek se kod njih možete raspitati za bilo kakve savjete.