Termostat za Alfa Romeo 147

Ispravna temperatura u automobilu uz ispravan termostat

Pod lošom temperaturom motora se podrazumijeva preniska ili previsoka temperatura jer svaka loše utječe na njegov rad. Ako je ona preniska, pri radu motora odlazi previše topline, a time se više zagađuje okoliš, što svaki proizvođač automobila želi izbjeći. Uz to, povećava se viskoznost motornog ulja i zbog toga se uljna pumpa više troši, a posljedično se smanjuje učinkovitost motora. 

Još veću štetu za motor može prouzročiti previsoka temperatura motora. Ona utječe na smanjenje tvrdoće materijala, zbog čega je habanje izraženije. Kako bi se izbjegla oba neugodna slučaja, termostat u automobilu regulira temperaturu motora na optimalne razine.

Princip rada termostata u automobilu

Termostat u automobilu je u zatvorenom položaju kada je motor hladan kako bi rashladna tekućina mogla prolaziti samo kroz blok i glavu motora, odnosno kako ne bi odlazila u hladnjak. Kako se motor postepeno zagrijava, tako se i automobilski termostat postepeno otvara i rashladna tekućina uspijeva ući u hladnjak. 

Termostat za Audi A2
Termostat za Audi A2

Zbog samog načina rada, auto termostat se lako može zamisliti kao ventil koji se otvara i zatvara te omogućava rashladnoj tekućini da po potrebi dođe do hladnjaka i ohladi cijeli sustav. 

Preventivna izmjena autodijelova

Razni auto dijelovi (https://www.silux.hr/) se s vremenom troše i preporučuje se da ih zamijenite i čak ako se nisu pokvarili. Tako se zamjena termostata za auto preporučuje nakon prijeđenih otprilike 100 000 km ili nakon 6 godina, ovisno do čega će prije doći.

To znači da će vozači koji se puno voze vjerojatno ga morati mijenjati i prije isteka 6 godina jer će ranije napraviti 100 000 km. S druge strane, oni vozači koji se ne voze toliko puno će bez problema moći voziti barem 6 godina bez njegove izmjene.