Kutne sjedeće garniture za dnevni boravak

Dnevni boravak je najvažnija prostorija svakog stana, a sjedeće garniture za dnevni boravak su zasigurno jedan od najbitnijeg namještaja. Dnevni boravak je ujedno prostorija u kojoj stanari provode najviše vremena i u kojoj će biti smješteni gosti, stoga je neophodno da bude kvalitetno uređen. Da bi dnevni boravak bio dobro uređen, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari, a kroz ovaj tekst pročitajte savjete za uređenje i koji namještaj za dnevni boravak je neophodno kupiti.

Uređenje dnevnog boravka

Bilo da ste kupili novi stan ili samo preuređujete trenutni, potrebno je pomno isplanirati preuređenje. Dnevni boravak, kao glavna prostorija, je najzahtjevniji zadatak za uređenje, a odabir sjedeće garniture može biti veoma teška odluka. 

Rasvjeta prostora

Prva stvar koju morate učiniti prilikom uređenja je detaljno isplanirati prostor te urediti zidove i pod. Nakon toga, isplanirajte rasvjetna tijela i potrudite se da kvalitetno osvjetljavaju prostor. Najčešća praksa u modernim dnevnim boravcima je više izvora rasvjete. Klasični glavni izvor na stropu prostorije i dodatna samostojeća lampa za dnevni boravak, koja nudi mogućnost podešavanja jačine svjetla. Tako ćete po potrebi moći stvoriti izvrsnu atmosferu za gledanje filma ili večernje razgovore.

Sjedeće garniture za dnevni boravak
Dnevni boravak je najvažnija prostorija svakog stana, a sjedeće garniture za dnevni boravak su zasigurno jedan od najbitnijeg namještaja.

Namještaj za dnevni boravak

Nakon što ste odredili kako će biti raspoređena rasvjeta, potrebno je odrediti koji namještaj planirate kupiti i gdje će se on nalaziti. Najčešći namještaj su:

  • sjedeće garniture
  • regali 
  • stolić

Osim ova tri glavna namještaja, možete se odlučiti i za neke dodatne stvari, poput dodatnih fotelja, stalaka za ploče i gitaru, skulptura ili nečeg drugog.

Sjedeće garniture za dnevni boravak

U dnevnom boravku obavezne su sjedeće garniture. One se mogu razlikovati prema materijalu ili prema vrstama. Budući da svaka vrsta može biti u raznim materijalima, od kože – do tekstila, mi ćemo napisati podjelu prema vrsti:

  • dvosjedi
  • trosjedi
  • kutne sjedeće garniture

Ovo su 3 najčešće vrste, a uz njih mogu doći i neke dodatne stolice ili fotelje. O odabiru one koja vam najbolje odgovara, ovisi broj stanara i veličina prostora. Primjerice, u manjim stanovima neće biti mjesta za više od samog dvosjeda, u malo većim uz njega možete postaviti jednu ili dvije fotelje, dok u velikim dnevnim boravcima bi kutne sjedeće garniture uvijek trebale prvi odabir. Tako ćete imati dovoljno mjesta za sve ukućane i goste koji vas posjećuju.

Sjedeće garniture za dnevni boravak
Sjedeće garniture za dnevni boravak

Odabir kutne sjedeće garniture

Već smo spomenuli da odabir kutne garniture za dnevni boravak može biti mukotrpan proces, a sada ćemo vas malo bolje savjetovati oko toga kako da odaberete između tekstilne ili kožne sjedeće garniture. Prva stvar koju morate uzeti u obzir je uređenje kompletnog stana, tj. drugih prostorija. Prema njima morate birati i namještaj za dnevni boravak, jer cjelokupni stan mora biti skladno uređen.

Ako je namještaj kroz stan u starijem stanju, tada birajte kožnu garnituru, koja ne mora nužno biti crna. Smeđa boja će se idealno uklopiti uz stariji, drveni namještaj, a cijelom prostoru može dati i dozu luksuza. Jedina mana kože je što dugotrajno sjedenje po ljeti može izazvati znojenje i neugodnosti.

S druge strane, kod moderno uređenih stanova, ljudi se najčešće odlučuju na klasične garniture od tekstila, bez previše naglašenih boja. Crno – siva varijanta je odlična i pruža puno bolje uvjete za dugotrajan boravak od kože, iako se nešto teže čisti i lakše uništava.

Regali za dnevni boravak
Ovisno o veličini boravka, mogu se birati glomazni ili moderni regali za dnevni boravak.

Moderni regali za dnevni boravak

Drugi neophodan namještaj su regali za dnevni boravak. Oni su zaslužni za stavljanje televizije, skladištenje čaša, boca alkohola i raznih drugih stvari. Ovisno o veličini boravka, mogu se birati glomazni ili moderni regali za dnevni boravak. Kod modernih uređenja najčešće se ide na minimalizam i tu će se moderni regal odlično uklopiti u prostoriju, dok kod starijeg stana možete se odlučiti na glomazni regal koji će potpuno zauzeti jednu stranu zida.

Odabir regala za boravak

Prilikom kupnje regala pažnju morate obratiti na njegovu veličinu. Obavezno izmjerite planirano mjesto za postavljanje, kako biste izbjegli neugodnosti do kojih može doći kupnjom prevelikog regala. U sam stil i vrstu, regali za dnevni boravak razlikuju se i prema boji i uzorku te materijalu izrade. Ako ste postavili odličnu LED rasvjetu u dnevni boravak, tada se možete odlučiti na tamnije varijante, dok će u suprotnom svijetla boja dati puno bolji izgled prostoriji. 

Regali za dnevni boravak dostupni su u web trgovini Dom24, kao i razni drugi namještaj za uređenje cijelog stana. U samo nekoliko klikova mišem možete pronaći i naručiti sve što vam je potrebno.