Regali za dnevni boravak također moraju biti mjesta u kojima se sve sitnice koje su vam potrebne lako mogu skladištiti i organizirati

Regali za dnevni boravak koji prostor čine ljepšim

Dnevni boravak prostor je u domu u kojemu provodimo najviše vremena, stoga je njegovo uređenje veoma važno. Kako biste se u prostoru osjećali ugodno i opušteno, važno je da uređenje i namještaj odgovara vašem stilu života i ukusu, ali i prostoru u kojemu se nalazi. 

Jedan od najupečatljivijih dijelova prostora je regal za dnevni boravak, koji osim uređenja prostora ima i ulogu u organizaciji stvari koje imate u njemu. Stoga je važno odabrati model koji će stilom i dimenzijama odgovarati prostoru, ali i ponuditi vam mogućnost da organizirate i pospremite sve stvari.

Odnos dimenzija prostora i namještaja

Kao i kod svog drugog namještaja, i kada se biraju regali za dnevni boravak važno je pronaći dobar odnos između veličine namještaja i veličine prostora u kojemu se nalazi. Iako postoje neki trikovi da namještaj vizualno smanjite ili povećate, na kraju svega treba imati na umu kako će regali za dnevni boravak čije su dimenzije prevelike ili premale neizbježno uvijek izgledati loše u prostoru.

Regali za dnevni boravak omogućuju uređivanje dnevne sobe na vrlo zanimljiv i praktičan način
Regal za dnevni boravak VARO

Ako niste sigurni kako će namještaj izgledati u prostoru, njegove dimenzije iscrtajte na komad papira u stvarnoj veličini. Ili pak, još bolje, poslužite se starim većim kutijama ako ih imate te ih posložite na željeno mjesto kako biste provjerili odgovara li namještaj prostoru.

Organizacija prostora oko regala

Ovisno o tome kakav ste regal za dnevni boravak odabrali, postoji mogućnost da ćete si ograničiti mjesta na koja ga uopće možete postaviti. Na primjer, imate li visok model, onda je najbolje izbjegavati prostor odmah pored prozora, jer on može ograničiti širenje svjetla kroz prostor. 

Na takve pozicije bolje je staviti niže pokućstvo, kao što su:

  • sofa
  • dvosjed

Oni nisu zapreka svjetlu s prozora što će se odlično odraziti na bolju osvjetljenost prostora. Isto tako, obratite pozornost i da dubina modela ne stvara nezgodno uske prolaze u prostoru, pogotovo ako je ovaj komad namještaja nizak.

Boje namještaja koje govore mnogo

Boja regala u dnevnom boravku također jako može utjecati na izgled prostora, pogotovo ako se radi o nešto većem modelu. Ako već imate dio namještaja, onda je najbolje odrediti boju prema paleti boja koju već imate. Općenito govoreći, što je regal veći, to je bolje odabrati neutralniji ton boje. 

Ipak, kako ne bi izgledao monotono, potražite model koji ima detalje u jarkim bojama ili ga pak sami dodatno ukrasite upečatljivim detaljima, kao što su:

  •  ručke 
  • dekorativni predmeti

Boju namještaja najbolje je uskladiti s bojom stolića za kavu ili uz dvosjed, s obzirom da su to dijelovi prostora koje vidimo na prvi pogled.

Kuglično vreteno i matica

Navojno vreteno se prilikom rada vrti, a tijelo unutar navoja se pravocrtno pomiče.

Više o vretenima možete pročitati u članku sa naslovom “Navojno vreteno u strojevima“.

Igra materijalima od kojih su izrađeni komadi namještaja

Igra različitim vrstama materijala u jednom regalu za dnevni boravak odlična je ideja želite li razbiti monotoniju. Zlatni i detalji od bakra odlični su imate li prostor uređen u vintage ili retro stilu, dok metalni detalji mogu prostoru dati pomalo industrijski izgled.

Regali za dnevni boravak OMI možete ju kombinirati s drugimi djelovima kolekcije OMI
Regal za dnevni boravak OMI

S druge strane, staklo se savršeno uklapa u sve stilove, a velikim modelima će osigurati prozračniji izgled i učiniti ih vizualno manjima. Stakleni paneli i police odlična su ideja ako regal postavljate blizu prozora, jer neće blokirati prolazak svjetla kroz prostor.

Dobra organizacija prostora u domu

Osim što moraju biti lijepi, regali za dnevni boravak također moraju biti mjesta u kojima se sve sitnice koje su vam potrebne lako mogu skladištiti i organizirati. Planirate li njega postaviti i televizor, radio i ostale sitnice potrebne u dnevnom boravku, imajte na umu kako oni moraju biti vidljivi iz svih kutova dvosjeda te potražite regal koji omogućuje dobru organizaciju svih kabela.

Kako organizirati TV jedinicu – Upravljanje kablovima

S druge strane, ladice i zatvorene police savršen su prostor za sve sitnice koje želite držati dalje od oka, dok na otvorene ili ostakljene police možete poslagati sve detalje koje želite pokazati.

Dvosjed kao odličan odabir

Dvosjed je dio namještaja koji se u dnevnom boravku među prvima primijeti kada uđete u prostor, pa upravo radi toga dvosjed mora biti usklađen s ostalim komadima namještaja. Dobro je uložiti u dvosjed koji ima detalje napravljene u istom stilu ili od istih materijala kao i ostali namještaj. Ili pak barem da s ostalim namještajem odgovara što se tiče palete boja koja je korištena. 

Imate li tu mogućnost, birajte dvosjed i regal koji si barem otprilike odgovaraju širinom, pogotovo ako se nalaze na suprotnim stranama sobe. Tako će u prostoru vladati simetrija, te ćete stvoriti sklad i ravnotežu.