Hrvatski hosting za pomoć u uspjehu tvrtke

Jednom kada se odlučite na veliki korak, otvaranje vlastite tvrtke ili obrta, imate nekoliko načina da se predstavite i reklamirate. Do prije nekoliko godina, najbolje opcije su vam bile reklame na raznim medijima, poput TV-a, radija, novina i sl. Situacija je danas bitno drugačija i gotovo da je neophodno predstaviti se i reklamirati putem interneta. Tako je najbolja opcija napraviti vlastite web stranice na kojima ćete predstaviti svoje usluge ili proizvode koje nudite te putem raznih reklama privući korisnike na njih.

U te svrhe će vam gotovo sigurno biti potrebne dvije usluge. Hosting za smještaj web stranica. I registracija domene kako bi vas korisnici mogli pronaći na internetu.

Hrvatski hosting se nameće kao odličan izbor

Hrvatski hosting se iz godine u godinu mnogim novim korisnicima nameće kao najbolji izbor. Iako se hosting web stranica može ugovoriti i putem brojnih stranih tvrtki, ponekad čak i po nešto nižim cijenama, mnogi će se ipak radije odlučiti za domaću varijantu, za hrvatski hosting web stranica. A evo i koje glavne prednosti vam on nudi:

  • Sve je dostupno na hrvatskom jeziku (od početka do kraja ugovaranja usluge, kao i kasnije pomoći)
  • Lakše je doći do korisničke podrške (telefon, e-pošta, chat uživo i sl.)
  • Veliki raspon vrsta i paketa

Ovo su samo neke od prednosti koje su mnogi prepoznali kao dovoljne da se odluče za neku od hrvatskih informatičkih tvrtki koje nude uslugu hrvatskog hostinga.

Najpopularnije vrste hrvatskog hostinga

Iako postoji nekoliko različitih vrsta, ovdje ćemo izdvojiti samo dvije vrste koje spadaju u vrlo popularne:

  • Dijeljeni hosting internetskih stranica
  • VPS

Dijeljeni hrvatski hosting internetskih stranica možemo promatrati i kao najjeftiniji. To i ne čudi, jer ćete u ovom slučaju dobiti samo jedan komadić prostora na serveru, koji će se na taj način podijeliti na mnogo korisnika. Iako ti ostali korisnici neće direktno utjecati na vas, njihovo zajedničko korištenje bi moglo utjecati na smanjene performanse servera, a ponekad i na određene zastoje i slične probleme. 

Želite li to izbjeći, onda bi upravo VPS hosting mogao biti dobar odabir. Na prvi pogled je sličan dijeljenom, ali uz jednu bitnu razliku, a to je da ovdje zakupljujete virtualni dio na serveru. To ujedno znači i da ostali korisnici i njihovo korištenje servera neće utjecati na vas. Također, zbog toga što imate svoj virtualni dio, moći ćete ga do određene mjere i prilagođavati. To uključuje instalaciju različitih aplikacija, platformi i sl.

Paketi hrvatskog hostinga

Kako sve na bi ostalo samo na različitim vrstama, a i kako bi se tvrtke koje nude ove usluge i primjerice usluge kao što je registracija domene mogle razlikovati, nude razne pakete smještaja web stranica. A ti paketi se razlikuju u brojnim sitnicama, kao što su broj e-mail adresa koje korisnik može koristiti, uključene antivirusne zaštite, poddomene koje su korisniku na raspolaganju i slično. Svaki od tih paketa ima jasno definirane usluge koje sadrži, a ovisno o broju uključenih usluga se na kraju razlikuje i cijena.

Stoga je vrlo bitno istražiti što koja tvrtka nudi u kojem paketu i tako pronaći idealan paket web hostinga. Ponekad će tako neka tvrtka nuditi određene usluge uz nadoplatu, dok će neka druga iste te usluge već imati uključene u nekom paketu. Isto tako, neke tvrtke će vam ponuditi popust, ako se uz tu uslugu kod njih napravi i registracija domene. A planirate li i to, svakako je dobro opcija da napravite sve na jednom mjestu.

Registracija domene je jednostavan postupak

Registracija domene je postupak u kojem ćete odabrati određenu domenu te je dobiti na korištenje na određeni period. Uglavnom se radi o periodu od godinu dana, nakon čega se registracija domene mora obnoviti, no moguće je i odmah se odlučiti za duži period. 

Sam postupak je vrlo jednostavan. U prvom koraku ćete morati unijeti željeni naziv domene i ekstenziju. Ukoliko je oboje slobodno, moći ćete nastaviti. U suprotnom, nešto ćete morati promijeniti. Naime, ne mogu postojati dvije potpuno iste domene, koje imaju isti naziv i istu ekstenziju. Pronađete li kombinaciju koja je slobodna, registracija domene se nastavlja i nakon što ispunite određene podatke, od osobnih do onih o plaćanju, vaša željena domena će biti registrirana i moći ćete je koristiti.

Sada vam preostaje još samo da je povežete s web stranicama koje ste prebacili na određeni server i korisnici će upisivanjem te adrese domene u svoj preglednik moći brzo i jednostavno doći do vaših stranica.