Od ukrasne biljke do ljekovitog ulja

Biljka iz koje dobivamo ulje noćurka dolazi nam iz Sjeverne Amerike. Raste također i u drugim dijelovima svijeta gdje prevladava umjerena klima. Posebno dobro raste na pjeskovitom tlu te voli sunčane dane koje nam pruža topliji dio godine, konkretno u mjesecima od lipnja do listopada. Ta zanimljiva biljka na naše je područje donesena kako bi bila ukrasna biljka jer je jako lijepog izgleda, sa svojih metar do metar i pol visine i široko razgranatim duguljastim listovima te velikim žutim cvjetovima, kada je u fazi cvjetanja.

Ta dvogodišnja zeljasta biljka zove se noćurak jer noću otvara svoje cvjetove te privlači isključivo noćne kukce. Nakon što noć prođe, njezini cvjetovi venu, ali tek do iduće večeri, kada će biljku ponovno krasiti prekrasni cvjetovi.

Ulje noćurka i naše zdravlje

Sve se češće rješenja za naše zdravstvene probleme nalaze nigdje drugdje nego u prirodi. Ova biljka, iz koje dobivamo ulje noćurka, nije iznimka te nam već neko vrijeme stoji na raspolaganju i dokazuje nam koliko je široka njezina primjena. Također pokazuje koliko je blagotvorna za mnoga stanja u kojima smo se našli zbog nezdravih prehrambenih navika i lošeg stila života. Proučavanjem i istraživanjem otkrile su se točne doze potrebne kako bi se izliječili i maksimalno iskoristili sve što ulje noćurka pruža našem tijelu. Samo ulje noćurka dobiva se kompliciranim postupkom prešanja malih sjemenki te biljke i dugotrajnim procesom kako bi poprimilo svoju bogatu teksturu.

Koristi ulja noćurka

Koristi koje ulje noćurka ima za naše zdravlje su mnogobrojne i teško ih se može sve nabrojati. Istraživanja se još provode i pretpostavlja se da će se još mnogo toga otkriti što će nam pomoći da ga još bolje razumijemo i iskoristimo.

Neke od tegoba kod kojih ulje noćurka pomaže su snižavanje razine kolesterola, čak i u najtežim oblicima dijabetesa. Upotrebljava se i u slučaju hiperaktivnosti kod djece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promjena, za poboljšanje funkcije mozga, kod želučanih tegoba te kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije, poznatih kao PMS. Također dobro djeluje na suhu i ispucalu kožu, smanjuje količinu prhuti, ubrzava zarastanje rana te je dokazana pomoć kod psorijaze i neurodermitisa.

Njega tetovaže počinje odmah po izlasku iz salona. O tome smo pripremili novi članak. Sljedite linku i pročitajte više.