Okupite prijatelje i raspalite roštilj – u vašem dvorištu

Brz stil života uzrokuje mnogo stresa, a istog tog stresa se može rješavati na različite načine. Od bavljenja sportom, pa do nekih manje zahtjevnih fizičkih aktivnosti, no bilo da ste za sport ili ne, u glavnom svi ljudi vole druženje. Pravi odmor poslije naporne sedmice zaista može biti upotpunjen ako imate vrtni roštilj koji ćete raspaliti uz pivo s prijateljima!

Vrsta roštilja

Postoji nekoliko vrsta roštilja i njihove glavne razlike su u tome da li koriste struju, ugalj ili plin kao sredstvo za grijanje ploče roštilja. Kod nas su nekako najuobičajeniji roštilji na ugalj zbog specijalnog mirisa koji isti daje hrani. Ipak, vrtni roštilj nije ograničen na samo jednu vrstu, može koristiti bilo koju od tri ponuđene opcije.

U najvećem broju slučajeva to su već pomenuti roštilji na ugalj, dok se nekada tu mogu naći i nešto efikasniji, ali i ekonomičniji roštilji na plin. Obje vrste imaju brojne prednosti i mane pa ćemo o tome nešto u nastavku, no prvo moramo da kažemo da postoji ugradbeni i prijenosni vrtni roštilj, pa i o tome morate razmisliti prilikom kupovine istog.

Prednosti i mane

Plinske roštilje, kao što smo već naglasili, odlikuje velika ekonomičnost i efikasnost, što je zaista dobro, no ono što manjka kod ovih roštilja je miris mesa i roštilja pečenog na žaru. Ipak, s druge strane roštilji na ugalj troše dosta vremena dok se pripreme, a to sve vraćaju fantastičnim ukusom koji nude.

Kao što se i moglo očekivati situacija je poprilično ravnopravna, a u glavnom sve zavisi od potreba samog  potrošača, to jeste vas. Ako više volite da vaš roštilj bude brzo i jeftino pripremljen onda svakako trebate koristiti plinski vrtni roštilj, no ako vam pak nije problem nešto duže spremati hranu onda je i roštilj na ugalj podjednako dobro rješenje za vas.

Dodatne napomene

Ako ste se odlučili za ugradbeni roštilj jedne ili druge vrste budite oprezni gdje ćete ga postaviti, jer pomjeranje istog može biti veoma teško. Osim opreznosti kod ugradnje roštilja, pripazite i na vaše zdravlje, previše ćevapa i roštiljskih kobasica može vam donijeti probleme, ako niste umjereni!