S neispravnim kompresorom klime nema hlađenja

Vrući ljetni mjeseci su pred nama, a to znači i visoke temperature u automobilu. Mnogi automobili starije generacije nemaju ugrađeni klima uređaj pa vožnja u takvim automobilima u ljeti ponekad zna biti vrlo neugodna. S druge pak strane, oni sretnici koji imaju ugrađeni klima uređaj neće imati tih problema jer će se moći rashladiti za vrijeme vožnje. No, jeste li se kada zapitali koji je glavni dio klima uređaja koji nam omogućava hlađenje? To je kompresor klime i ako je on neispravan, nećemo se moći rashladiti.

Kompresor klime slično radi kao i pumpe za gorivo

Usporedi li se kompresor klime u automobilu s pumpama za gorivo, vidljivo je da rade na sličnom principu. Osim što u ovom slučaju, kompresor klime stlačuje zrak, odnosno rashladni plin. Plin iz kompresora klime tada odlazi do kondenzatora gdje se rashlađuje na onu temperaturu koja je u okolini. Nakon toga dolazi do njegova daljnjeg hlađenja i širenja. Tada kreće rad izmjenjivača topline koji ga prima te takav hladni zrak izlazi kroz otvore u kabini vozila i struji vozilom.

https://www.youtube.com/watch?v=YSFl9E6SAwM

Popravak

Za razliku od nekih drugih dijelova u automobilu, kompresor klime je uređaj sastavljen od više manjih dijelova koji se uglavnom daju zamijeniti, odnosno rijetko kad je potrebna njegova kompletna zamjena. Nakon što se zamijene određeni dijelovi, kompresor klime se pomoću posebnih uređaja testira i ponovo prilagođava za daljnju upotrebu.

U slučaju zamjene i ugradnje potpuno novog kompresora, potrebno je napuniti i kompletan sistem rashladnih plinom što još podiže cijenu cijelog popravka. Isto tako, u slučaju nekog većeg kvara, moguće je da su u njega upali komadići metala pa ih je potrebno dobro očistiti jer bi oni mogli kasnije oštetiti i novi kompresor klime.

Vrijeme za servis

Kako biste izbjegli veliku štetu, trebali biste posjetiti automehaničara čim osjetite da nešto s klima uređajem nije u redu. Primjerice, ako nakon paljenja klima uređaja u automobilu treba jako puno vremena da se prostor rashladi, vjerojatno se radi o nekom kvaru. Isto tako, ako uopće ne osjećate hlađenje, svakako što prije treba posjetiti servisera. Samo na taj način ćete spriječiti moguću veću štetu i na taj način će vam vjerojatno biti dovoljna zamjena pokvarenog dijela kompresora klime za auto.