Što su mulčeri i za što se koriste?

Vjerujemo da je mnogima koji se bave poljoprivredom pojam mulčeri poznat, no onima koji tek ulaze u poljoprivredne vode moguće je da se prvi puta susreću s ovim pojmom. Neophodan alat za svakog poljoprivrednika su mulčeri koji će vam pomoći da sve ono što posječete ujedno i nahrani zemlju s mikroorganizmima.

Što je zapravo mulčer?

Mulčeri su strojevi koji koriste razne rezalice u rotacijskom bubnju koji razbijaju vegetaciju. Šumski mulčeri mogu očistiti do petnaest hektara vegetacije dnevno, a sve ovisi o terenu, gustoći vegetacije, te vrsti materijala. Često se koriste za čišćenje zemljišta, uništavanja vegetacije radi upravljanja požarom ili kontrolu invazivne vrste.

Za što se koriste mulčeri?

Kao što smo već u prethodnom ulomku napisali, koriste za razne svrhe od kojih su najpoznatije čišćenje zemljišta, uništavanje vegetacije radi upravljanja požarom, te kontrolu invazivne vrste, a sada ćemo o svakom načinu korištenja malo detaljnije napisati.

Čišćenje vegetacije za cestu ili dalekovode

Nerijetko se koriste upravo za čišćenje nekog puta gdje se planira gradnja ceste ili postavljanje strujnih linija putem dalekovoda. Osim toga kod gradnji željezničkih pruga ili nekih drugih vrsta puteva mulčeri su također neophodni za čišćenje teritorija.

Zaštita životinjskih staništa

Danas je šumarstvo popularno i kod neprofitnih organizacija za zaštitu prirode, vladinih agencija, udruga lovaca, pa čak i kod vlasnika privatnih zemljišta u pokušavanju održavanja staništa za razne životinje poput fazana, golubova, jelena i raznih drugih. Održavanje životinjskog staništa obuhvaća nekoliko segmenata, a to su hrana, voda, sklonište i prostor, te održavanje može znatno pomoći preživljavanju ovih divljih životinja.

Za dobivanje hrane šumski mulčeri i šumske kosilice mogu pomoći tako da pomlađuju travu i druge izvore hrane. U slučaju blokiranog pristupa vodi, mulčeri također mogu pomoći uklanjanjem vegetacije do vode kako bi se životinjama omogućio pristup istoj. Za sklonište i prostor mogu pomoći prilikom uništavanja vegetacije na nekom prostoru, jer određene životinje zahtijevaju da im trava ne raste u skloništu.

Kontrola invazivnih vrsta

Neke vrste invazivnih vrsta mogu upasti u prirodno stanište nekih drugih vrsta, te upijati ogromne količine podzemnih voda i kako bi se ponovno uspostavilo izvorno stanište i očuvao vodeni stol, ove vrste biljaka moraju biti uništene. Također neki invazivni insekti poput borovih kornjaša mogu uništiti šume i zbog toga dio zaražene vegetacije treba biti uklonjen kako bi se spriječio daljnji razvoj problema.

Prevencija ili upravljanje požarom

Uslijed globalnog zatopljenja ovo je jedna od korištenijih svrha za koju se mulčeri koriste. Eliminiranjem malog lisnatog bilja ili palih i trulih stabala može se reducirati opasnost od požara. Kada je već do požara došlo da bi ga se spriječilo potrebno je maknuti mu s puta gorivo – drveće. Upravo zbog toga rezanje linija prekida kod požara znatno je pomoglo zadnjih godina u sprječavanju širenja požara, a nakon požara mulčeri će se pobrinuti da se spriječi erozija tla na padinama, te da se čišćenjem smanji zagađenje okolnih voda.

Prednosti korištenja mulčera u šumarstvu

Strojevi za usitnjavanje kao što su mulčeri znatno su doprinijeli poboljšanjima u šumarstvu zbog obnavljanja tla nakon sječe. Oni uklanjaju potrebu za korištenje više strojeva i sav posao obavljaju sami. Smanjujući zahtjeve goriva, te troškova na ljude koji su prije bili potrebni za izvršavanje ovog posla i komandiranja mnogo više strojeva ostvaruje se znatna ušteda. Osim toga postoje i mulčeri koji mogu raditi i na strmim padinama ili malim i uskim prostorima, što donedavno nije bilo moguće sa strojevima koje smo u to vrijeme poznavali.

Tradicionalne metode čišćenja prije su predstavljale povećani rizik od erozije gurajući stabla, te uklanjanjem i panja i korijena. Nasuprot tome mulčeri vegetacije ostavljaju strukturu tla netaknutom, te djeluju kao barijera erozije, a kroz razgradnju omogućuju vraćanje hranjivih tvari natrag u tlo.

Trebate li razmisliti o kupnji mulčera?

Definitivno da! Mulčeri su uistinu znatno doveli šumarstvo do poboljšanja i olakšali ga u svakom slučaju. Korištenjem mulčera ćete osim što će tlo ostati netaknuto omogućiti i razgradnju hranjivih tvari iz posječene vegetacije natrag u tlo i na taj način ga dodatno nahraniti. Ukoliko do sada niste, vjerujemo da ste kroz tekst vidjeli znatne prednosti korištenja u odnosu na tradicionalne metode, te da sada razmišljate o kupnji mulčera, koji su danas u dvadeset i prvom stoljeću dostupni su u svega par klikova mišem čak i na internetu u trgovini AB doo.