Sjedeće garniture

Sjedeće garniture – udobnost bez kompromisa

Bez obzira na to što je posljednjih godina porastao trend kojim kuhinje postaju centar doma i druženja, dnevne sobe su ipak ostale srce svakog doma.
Kao najviše korištena prostorija, dnevna soba mora biti ugodna, lijepo uređena i udobna. Raskošnu udobnost najlakše ćete postići odabirom udobne sjedeće garniture.

S obzirom na to da postoji mnogo opcija i stilova garnitura za sjedenje, možda neće biti tako lako izabrati sjedeću garnituru po vlastitom ukusu: jer su sve lijepe i jedinstvene na svoj način.

Sjedeće garniture se ne kupuju spontano

Bez obzira na to što volite biti spontani i niste opterećeni pravilima, sjedeća garnitura je prevažan dio vaše dnevne sobe da biste ju olako izabrali. Prije nego što krenete u kupovinu, bitno je znati neke osnovne stvari.

Sjedeće garniture

Prva stvar koju morate učiniti jest izmjeriti prostor na koji ćete postaviti svoju novu sjedeću garnituru i . Jedna od bitnijih stvari koju ljudi zaboravljaju izmjeriti jest prostor ulaza, lifta i stepenica, što može predstavljati problem kada je u pitanju krupni namještaj.
Isto je tako bitno pogledati veličinu garniture u salonu jer može izgledati manja nego što je u stvarnosti.
Sljedeće što morate imati na umu jest da sjedeće garniture ne smijete birati samo prema dizajnu već i prema karakteristikama.

Sjedeća garnitura je središnji dio prostorije, i uglavnom je najveći komad namještaja u sobi pa je bitno da ste odabrali njen stil prije kupovine. Samim tim stilski ćete odrediti i izgled cjelokupne prostorije.
Sjedeća garnitura koja se sastoji od dvosjeda, trosjeda i fotelje preporučuje se za velike tradicionalne dnevne boravke pošto je najveći broj ovakvih garnitura napravljen u klasičnom stilu.
S druge strane, možete izabrati i neku kutnu garnituru jer se one danas proizvode u toliko varijacija da možete pronaći kutni garnituru za svaki prostor.

Što čini dobru sjedeću garnituru

Prilikom kupovine sjedeće garniture obavezno obratite pozornost na neke bitne stvari i na neke detalje kao su i regali za dnevni boravak.
Najbitnija stvar je kvalitetna izrada konstrukcije. Koliko god vam se sviđao njen izgled ili cijena, ništa od toga nije bitno ako je konstrukcija garniture slaba i nekvalitetna.
Dobre garniture su vrlo otporne na udarce i oštećenja i najčešće su izrađene od hrastovine, jasena i bukve. Mnoge sjedeće garniture imaju i metalnu konstrukciju.

Sjedeće garniture

Bitna stavka kod sjedećih garnitura je i njihova udobnost. Sve popularnije duboke garniture za sjedenje izgledaju odlično, ali svaka garnitura dublja od 80 cm zahtijeva jastučiće za naslanjanje – jednostavno se naslon nalazi predaleko.

Obratite pozornost ima li vaša nova sjedeća garnitura naslon koji se može regulirati. Ovo je odlična opcija za garniture, ali je takva opcija najčešće skuplja. Još bitnija opcija je ona u kojoj se vaša garnitura za sjedenje može pretvoriti u ležaj. Tu se misli na privremeni ležaj, a ne na svakodnevno korištenje.

Posebnu pozornost obratite na izbor materijala i boja

Iako garniture u žutoj ili pastelno plavoj boji mogu odlično izgledati i stvarno podići prostor, ipak su neutralne boje najlogičniji izbor za dnevne sobe.
U posljednje je vrijeme popularna siva boja jer se lako uklapa u prostor bez obzira je li u pitanju tamnija ili svjetlija nijansa sive.

https://www.youtube.com/watch?v=Q9NxvZt_nfo

Siva je i bolji izbor kod prljanja jer se lakše održava. Kad birate garnituru za sjedenje, gledajte postotak pamuka u njenim presvlakama. Sjedeće garniture s više pamuka su puno udobnije i lakše za održavanje. Uvijek su popularne i kožne garniture, ali zamjerka im je što su zimi hladne, a ljeti stimuliraju znojenje.

Budite mudri s malim prostorom

Ako imate mali dnevni boravak, izaberite ili jedan dvosjed ili dvije udobne fotelje. Dvije lijepe udobne fotelje s podesivim naslonima možda će se bolje uklopiti u vaš prostor i osigurati prozračnost prostorija.
Interesantno rješenje može biti i modularna sjedeća garnitura koja se može rastaviti na elemente. Tako možete raspoređivati namještaj kako želite, i svaki puta dati drugačiji štih. Moderno rješenje za dnevni boravak je i dodavanje stolice kao korisnog i efektnog detalja.

Stolica kao dodatak je nadasve popularna, a jedino oko čega morate paziti jest da ona obavezno mora imati drugačiju boju i stil nego vaša sjedeća garnitura.
Bez obzira koju sjedeću garnituru kupujete, budite informirani. Svaki dobar salon namještaja omogućit će vam da izaberete i materijal i boju sjedeće garniture koja vam se sviđa. Ne brzajte sa kupovinom jer sjedeću garnituru ne kupujete često, a ona je prebitan dio vaše sobe da bi imala samo “prolaznu ocjenu”.