Internetski prostor je prepun domena

Internet mnogi danas nazivaju i globalno selo, kako ga je prvi put nazvao Marshall McLuhan još davne 1960.g. u svojoj knjizi Gutenbergova galaksija. Njime se želi pojasniti da je internet danas toliko dobro povezao svaki kutak svijeta da ga možemo promatrati kao jedno globalno selo. Neki ga koriste za zabavu, neki za učenje, a neki ga koriste za posao.

Prepun je internetskih stranica, a kako bi se korisnici mogli snaći među njima i kako bi postojao neki red, uvedene su domene. One sa sastoje od samog naziva web stranice i ekstenzije, a međusobno su odvojeni točkom.

Registracija domena kao prvi korak

Želite li na internet postaviti svoje web stranice, bilo da je riječ o poslovnim ili privatnim, bit će vam potrebna domena, a u te svrhe vam je potrebna usluga koju nude brojne tvrtke, a to je registracija domena na internetu. Brojne tvrtke vam uz tu uslugu nude i druge srodne usluge koje bi vam mogle zatrebati, kao što su jeftini web hosting, SSL certifikati i slično. Često ukoliko ih ugovorite sve zajedno, dobit ćete određeni popust pa razmislite i o toj opciji.

Domaće i inozemne tvrtke za registraciju domena

Registracija domena moguća je putem domaćih i inozemnih tvrtki. Krajnji rezultat je na kraju isti. Dobit ćete ono što ste tražili, razlika je jedino u načinu kako ćete doći do tog cilja, kao i u konačnoj cijeni. Neke od prednosti korištenja domaćih informatičkih tvrtki su:

  • Cijeli postupak vrši se na hrvatskom jeziku
  • Česte su akcije, popusti i sniženja pa možete proći jeftinije
  • U slučaju bilo kakvih problema, lakše ćete doći do podrške koja će vam pomoći riješiti sve probleme

A razlog zašto će se neki ipak odlučiti za inozemne tvrtke je cijena koja u određenim slučajevima može biti dosta niža. Zato prije nego krenete u cijeli proces, pogledajte što se sve nudi, pogledajte ponude domaćih i inozemnih tvrtki te pronađite najbolje rješenje za svoje potrebe.

Provjera domena na početku registracije

Bez obzira odlučite li se za domaću ili inozemnu tvrtku, registracija domena se gotovo ne razlikuje. A prvi korak će uvijek biti provjera domena. U tom koraku, unijet ćete željeni naziv i ekstenziju. Sustav će nakon toga provjeriti postoji li već takva identična. Naime, na internetu ne mogu postojati dvije potpuno identične domene, istog naziva i ekstenzije. Moguće je da nazivi budu isti, a ekstenzije različite, kao i da ekstenzije budu iste, a nazivi različiti. 

Ukoliko sustav pronađe da već postoji identična, dobit ćete obavijest o tome te će vam biti predložene neke slične domene koji bi vas mogle zanimati. Ukoliko niste zadovoljni s prijedlozima, krenite ispočetka i unesite nešto potpuno novo.

Nastavak procesa registracije domene

Nakon što ste uspješno prošli prvi i najvažniji korak, možete nastaviti s postupkom registracije internetske domene. On je zapravo vrlo jednostavan. Morat ćete upisati svoje osobne podatke, kao i podatke o plaćanju registracije. Također ćete morati upisati i željeni period registracije. On je uglavnom postavljen na godinu dana, no možete ga i povećati.

Ukoliko se odlučite za period od godinu dana, morate paziti da nakon godinu dana produžite registraciju domene jer će u suprotnom ona postati slobodna i netko drugi će je moći registrirati umjesto vas. O tome će vas tvrtke putem kojih ste izvršili registraciju i na vrijeme obavijestiti, kako ne biste zaboravili. A sada kada imate željenu domenu, odaberite još i neki jeftini web hosting i pokažite se svijetu.

Jeftini web hosting je lako dostupan

Među brojnim informatičkim tvrtkama vlada konkurentnost pa se svaka od njih trudi ponuditi što kvalitetnija i povoljnija rješenja te je jeftini web hosting danas puno lakše pronaći nego prije. To je usluga smještaja web stranica na određeni poslužitelj. Najćešće korištene vrste web hostinga su:

  • Dijeljeni
  • Reseller
  • VPS
  • Namjenski poslužitelj

No, tražite li povoljno rješenje, odnosno jeftini web hosting, onda je upravo dijeljeni idealan za vaše potrebe. On podrazumijeva smještaj web stranica na poslužitelj koji će koristiti mnogo korisnika na isti način te se zbog toga naziva dijeljeni, tj. resursi poslužitelja dijele se među korisnicima. Upravo zbog toga on spada u kategoriju jeftinog web hostinga jer je poslužitelj podijeljen na mnoge korisnike te o njihovom zajedničkom korištenju ovisi i njegova funkcionalnost. To je odlično rješenje za osobne stranice, no planirate li postavljanje važnih, poslovnih stranica, onda se ipak odlučite za neku od skupljih vrsta internetskog hostinga koje će vam pružiti veći stupanj prilagodbe.