Folna kiselina pomaže kod trudnoće

Folna kiselina u hrani

Folna kiselina se u tijelu ne proizvodi samostalno, te ju je potrebno unositi putem hrane. Budući da je vitamin B9 osjetljiv na toplinu i topljiv u vodi, sva hrana koja ga sadrži trebala bi se kuhati što manje. Osim toga, osjetljiv je i na svjetlost i oksidaciju. Uravnoteženom prehranom može se u tijelo unositi dovoljno folne kiseline, a u nekim slučajevima kada je potreban veći unos ili ne možete jesti namirnice bogate B9 vitaminom, tada se može koristiti i dodatak prehrani.  Neke od namirnica koje su bogat izbor ovog vitamina su jagode, grejp, maline, naranča, zeleno povrće, slanutak, goveđa jetra, soja i leća.

Blagodati folne kiseline na tijelo

Folna kiselina ima niz blagodati na tijelo i sudjeluje u mnogim biološkim procesima. Folati su uključeni u sintezu aminokiselina, proizvodnju krvi, staničnu diobu, te imaju i doprinos pravilnom funkcioniranju i jačanju imunološkog sustava. U slučaju da u tijelo ne unosite dovoljno folne kiseline, mogu se pojaviti određene poteškoće.

https://www.youtube.com/watch?v=90J_a4qpySA

Nedostatak folata povezan je s određenim vrstama anemije, glositisa, depresije, proljeva, a može i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kod trudnoće i dojenja folna kiselina je potrebna u većim dozama, a dodatna potreba za njom javlja se i kod alkoholičara.

Znate da se B vitamini nikada se ne nalaze sami u dodacima prehrani, a veoma ih je važno također konzumirati u propisanim dozama. Više to vitaminu B možete si pročitati ako slijedite linku.