Kupovanje kriptovaluta na internetu

Jednostavno kupovanje kriptovaluta putem interneta

Od kada se je prije nešto više od 10 godina pojavio Bitcoina, javnost je sve više postala zainteresirana za digitalne valute. U početcima je kupovanje kriptovaluta bilo veoma nedostupno, no danas je zahvaljujući rastu njihove popularnosti moguće u svega nekoliko minuta. Na tržištu danas postoji više tisuća različitih kriptovaluta, koje mogu biti odlična dugoročna investicija. 

Bitcoin je već stvorio mnoge milijunaše, a predviđa se i daljnji porast njegove cijene, dok se razne druge kriptovalute trenutno nalaze na samom početku i moguć je značaj porast vrijednosti. Kroz ovaj tekst doznajte sve o tome što je Bitcoin i druge kriptovalute, na temelju kojeg principa funkcioniraju i zbog čega kupovanje kriptovaluta može biti odličan investicijski pothvat.

Što su kriptovalute i Bitcoin?

Kriptovalute predstavljaju digitalni novac, te donose potpunu transparentnost u financijski sektor. Postoji velik broj različitih kriptovaluta, a svaka od njih ima svoju namjenu. Većinom su integrirane u neku aplikaciju ili platformu, a najpoznatije služe kao sredstvo plaćanja i s njima je moguće plaćati na raznim mjestima.

Kupovanje kriptovaluta na internetu danas je moguće jednostavno putem raznih online burzi, a neke od najpoznatijih su:

  • CoinBase
  • Binance
  • eToro
  • UpHold

Što je blockchain?

Nije Bitcoin glavna prekretnica u tehnologiji koja se je dogodila, već je to blockchain. Bitcoin je samo prva stvar za koju je on korišten. Blockchain predstavlja novu verziju interneta, koja je između ostalog omogućila i trgovanje kriptovalutama.

Kupovanje kriptovaluta moguće je i od neke osobe direktno

Glavna razlika u odnosu na današnji internet je to što su jednom upisani podatci u blockchain nepromjenjivi. Zbog toga on nudi transparentnost i sigurnost, te omogućava sigurno pohranjivanje važnih podataka i nemogućnost manipulacije. Naravno, kupovanje kriptovaluta i samo njihovo postojanje bi bilo nemoguće, da blockchain ne funkcionira na ovaj način.

Kako funkcionira Bitcoin?

Bitcoin radi tako da je javan i transparentan. Javna knjiga prati sve transakcije i trajno ih bilježi, a rudari se brinu za to da se transakcije obrađuju i upisuju, te kao nagradu dobivaju nove Bitcoine. Bitcoin novčanici su također javni i dostupni na pregled svima, no prednost je što nisu povezani s vašim imenom, već isključivo nasumičnim slijedom slova i brojeva.

Kupovanje kriptovaluta

Kupovanje kriptovaluta moguće je i od neke osobe direktno, jer rudari većinom ono što dobiju kao nagradu za doprinos mreži, odmah prodaju na nekim burzama. Svakako, najsigurnija je kupnja Bitcoina preko burze, jer ćete tako biti sigurni da nećete ostati prevareni.

Kupovanje kriptovaluta

Kupovanje kriptovaluta je danas veoma jednostavan proces, zahvaljujući popularnim burzama. Kriptovalute možete kupiti u svega nekoliko jednostavnih koraka:

  • Registrirajte se na neku platformu koja omogućuje kupovanje kriptovaluta (npr. eToro).
  • Uplatite novac s vašeg računa u protuvrijednosti kriptovaluta koje želite kupiti.
  • Kriptovalute će nakon kupnje biti na vašem računu.

U samo tri koraka kupovanje kriptovaluta je završeno i postajete vlasnik vaših novih kriptovaluta.

Ulaganje u kriptovalute

Ulaganje u kriptovalute je trenutno jedan od najpopularnijih oblika ulaganja, pogotovo kod nešto mlađe populacije. Zahvaljujući naglom porastu cijene Bitcoina i nekih drugih kriptovaluta, ovo izgleda kao veoma obećavajuća investicija, koja bi za kratko vrijeme mogla višestruko poduplati uloženi novac.

Video: Ulaganje u kriptovalute 2020

Stvari u praksi nisu baš tako jednostavne, jer je tržište kriptovaluta poprilično volatilno i u svakom trenutku se može dogoditi veliki pad ili porast cijene. Ako pak smatrate kriptovalute novom tehnologijom, koja bi mogla zamijeniti trenutni financijski sustav, tada je ulaganje u ovu tehnologiju opravdano. Svakako, nikada ne ulažite više od onoga što ste spremni izgubiti, jer je sa svakim ulogom novac na kocki.

Kako kupiti Bitcoin?

Pitate se kako kupiti Bitcoin? Odgovor na vaše pitanje je veoma jednostavan, a u suštini se ne razlikuje previše od već spomenutog kod kupnje kriptovaluta. Naime, Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta današnjice i upravo zbog toga je dostupan za kupnju na najviše platforma.

Kako kupiti Bitcoin na internetu u svega 5 minuta:

  1. Registracija na mjenjačnicu koja nudi kupoprodaju Bitcoina.
  2. Uplata s kartice novaca za određenu količinu Bitcoina.

Nakon što ste kupili Bitcoin, možete ga čuvati u novčaniku mjenjačnice ili prebaciti na svoj vlastiti novčanik. Ako nemate tehničko znanje oko Bitcoina, te vam je pitanje kako kupiti Bitcoin strano, možete se odlučiti na eToro. Ova platforma nudi ulaganje u Bitcoin na najjednostavniji način, jer vi ne dobivate Bitcoin već potvrdu o njegovom vlasništvu. Tako nemate brige oko njegovog čuvanja i jednostavno ga možete prodati u bilo kojem trenutku. 

Vjerujemo da vam je sada jasnije što su kriptovalute i kako kupiti Bitcoin, a za sva dodatna pitanja oko načina funkcioniranja i detaljnija istraživanja, možete pročitati službeni whitepaper od Bitcoina.