Patite od nesanice? Pobijedite je bez mnogo truda

Bilo da teško zaspete ili se tijekom noći budite više puta, to utječe na kvalitetu vašeg života, vašu odmornost, ali i funkcioniranje tijekom dana. Nesanica može narušiti vaše zdravlje, ali također u velikoj mjeri poljuljati vaš poslovni i emotivni život. Osobe koje tijekom noći ne spavaju pravilno, tijekom dana su sklonije svađama, nervozne su, netrpeljive te imaju problema s koncentracijom i teško obavljaju svakodnevne aktivnosti.nesaniceAko patite od kroničnih problema sa spavanjem, ne očajavajte – isprobajte ovih pet taktika za poboljšanje sna i pronađite lijek protiv nesanice koji djeluje na vas.

1. Fizička aktivnost

Ako patite od nesanice, redovita tjelovježba je ključna za dobar san. Ne mora biti intenzivna – lagana 20-minutna šetnja poslijepodne je sasvim dovoljna. Izbjegavajte vježbanje tri do četiri sata prije spavanja jer može otežati spavanje.

2. Topla kupka

Dva sata prije spavanja napravite si toplu kupku u koju ćete dodati 15-ak kapi eteričnog ulja lavande, koje doprinosi relaksaciji i boljem snu. Kupka opušta mišiće i vaš san će biti bolji i bez prekida. Uvedite toplu kupku u svoju svakodnevnu rutinu.

3. Riješite se hrkanja

hrkanje

Možda niste svjesni, ali hrkanje itekako ometa vaš san – bilo da hrčete vi ili vaš partner. Jedan od razloga vaše nesanice može biti upravo hrkanje. Zato pronađite odgovarajući lijek protiv hrkanja i vratite mir u vašu spavaću sobu. Prestanak pušenja je jedan od načina da bolje dišete tijekom noći i manje hrčete.

4. Prilagodite temperaturu u sobi

Nakon što izađete iz kade temperatura vašeg tijela polako opada, što doprinosi boljem spavanju. Također, niža temperatura pomaže da lakše i brže zaspete, zbog čega temperaturu u spavaćoj sobi trebate držati nekoliko stupnjeva niže od uobičajene.

5. Relaksacija prije spavanja

Prije nego što legnete odvojite 20-ak minuta za neku vrstu relaksacije. Izaberite ono što vam najviše prija – meditaciju, pisanje, jogu ili nešto drugo. Bitno je da u tih 20-ak minuta opustite vaše mišiće i odagnate teške misli. Tako opušteni lakše ćete utonuti u san i mirno ćete spavati tijekom cijele noći.