Prevenirajte potrebu za spašavanjem podataka s raznih medija

Spašavanje podataka s raznih medija tako je danas postao vrlo unosan posao i na tržištu su se pojavile tvrtke koje su se specijalizirale upravo za takvu vrstu posla.

Što je spašavanje podataka

Spašavanje podataka s raznih medija je postupak putem koje se raznim metodama i posebnim uređajima pokušavaju vratiti izgubljeni podaci s medija kao što su:

  • Tvrdi disk (HDD)
  • Čvrsti disk (SSD)
  • Memorijske kartice
  • Memorija mobilnog uređaja itd.

Kvar koji može rezultirati gubitkom podataka može biti softverski i hardverski. Softverski je u većini slučajeva blaži i podaci će se lakše vratiti. S druge strane, hardverski kvar podrazumijeva vanjsko oštećenje te to ponekad može biti toliko veliko da čak niti specijalizirane tvrtke, kao što je primjerice Kotar, koje se bave spašavanjem podataka, neće ih moći vratiti.

Postupak kloniranja diska će napraviti istovjetnu kopiju diska i prebaciti je na drugi.

Kloniranje diska je uvijek korisna opcija

Za one koji ne znaju, kloniranje diska je mogućnost da stanje jednog diska prebacite na drugi. Postupak kloniranja diska će napraviti istovjetnu kopiju diska i prebaciti je na drugi. Time će se prebaciti: 

  • Sve postavke operativnog sustava
  • Sve postavke programa
  • Svi podaci i datoteke

Jednom napravljen klon (kopija) diska može se vrlo jednostavno iskoristiti u bilo kojem drugom računalu. To je posebno dobra mogućnost ako želite promijeniti razne komponente računala, a između ostalog i tvrdi disk. Klonirate disk na drugi, izmijenite sve potrebne komponente i iskoristite taj klon diska kao novi disk. Zbog svih odličnih mogućnosti koje pruža, kloniranje diska je svakako preporuka. Ako to ne znate napraviti sami, tvrtke kao što je Kotar vam u tome mogu pomoći.