Stolne lampe su odličan funkcionalni i dekorativni dodatak

Stolne lampe

Stolne lampe su odličan izbor iz dva razloga: funkcionalne su, a isto tako mogu poslužiti kao dekorativni element.

Funkcionalnost

Stolna lampa

Svjetlost koju pružaju stolne lampe je ugodnija za oči ukoliko ju je potrebno usmjeriti na jedan određeni dio. Prilikom korištenja stropnih ili zidnih lampi, svjetlost se raspršuje po cijeloj prostoriji. Ako uz to imamo i slabiju žarulju, oči se moraju jače naprezati. Stolne lampe svjetlost točno usmjeravaju tamo kamo je potrebno pa se oči toliko ne naprežu.

Dekorativni element

Danas stolne lampe nemaju više dosadni, uobičajeni oblik i dizajn. Moguće je pronaći prava mala remek djela koja će se odlično uklopiti na vaš stol i u vaš prostor. Od različitih zanimljivih i neobičnih oblika do mnoštva različitih boja, takve stolne lampe osvježiti će vaš prostor, a istovremeno ga osvjetliti.

Stanje na tržištu

Od svega nekoliko modela u početku, sa povećanom popularnošću, danas je na tržištu moguće pronaći ogroman broj različitih modela. Osim samog izgleda, modeli se razlikuju i u načinima upotrebe. Oni najjednostavniji modeli imaju postolje i žarulju na vrhu dijela koji se može pomicati i na taj način usmjeravati. Neki modeli pak imaju dugačak pomični dio koji na sebi ima dvije ili više točki spajanja i na taj način se svaki dio može pomicati u više smjerova. Takve stolne lampe često se može vidjeti u firmama iznad stolova sa raznim nacrtima i projektima. Uz pomoć takve lampe, moguće je svjetlost usmjeriti točno na jedan određeni dio umjesto na cijeli prostor. S obzirom da te točke spajanja izgledaju kao zglobovi i da se ta cijela lampa pomiče, mnoge taj izgled podsjeća na ljudsku ruku.
Neke stolne lampe imaju dosta težak pomični dio pa nerijetko samo postolje ne pruža dovoljno stabilnosti. Takve lampe dolaze sa postoljem koje se pričvršćuje za stol. Na taj način neće doći do slučajnog ispadanja lampe sa stola.
U trgovinama je danas veliki izbor stolnih lampi. Preporuka je izabrati onu koja sadrži LED žarulju ili zamijeniti postojeću žarulju sa LED žaruljom. Na taj način ćete izbjeći veliko zagrijavanje lampe tokom dužeg korištenja, a isto tako će žarulja duže trajati bez obzira na učestalost paljenja i gašenja. Uz sve to dolazi i značajna ušteda tokom dugoročnog korištenja u obliku manje potrošnje struje.