U trgovinama je veliki izbor stolnih lampi

Uđete li u neku trgovinu s rasvjetnim tijelima, sigurno ćete vidjeti jako veliki izbor stolnih lampi. To ne čudi, s obzirom da su one postale vrlo popularne. Radite li nešto na stolu za što vam je potreban dobar izbor svjetlosti, stolna lampa će biti odličan izbor. Njome ćete lako usmjeriti svjetlost na točno određeno mjesto.

Dijelovi stolne lampe

Stolne lampe mogu se pronaći u različitim varijantama, ali sve se uglavnom sastoje od nekih osnovnih dijelova. Postolje stolne lampe mora biti dovoljno čvrsto kako bi ona bila stabilna. Neki modeli to rješavaju tako što se mogu pričvrstiti za rub stola i na taj način osigurati stabilnost. Iz postolja izlazi tzv. vrat stolne lampe. Uglavnom se radi o dijelu koji je moguće pomicati u različitim smjerovima. Na kraju tog dijela nalazi se tzv. glava stolne lampe u kojoj je žarulja.

Većina stolnih lampi u pakiranju dolazi s nekim oblikom žarulje. Zbog uštede, dosad su se uglavnom isporučivale sa žaruljama sa žarnom niti. No, takve žarulje će imati kraći vijek trajanja, a i potrošiti će dosta struje. Zato je preporučljivo zamijeniti takvu žarulju s led žaruljom. One će osim dugotrajnijeg rada i uštede energije pružiti i bolju kvalitetu svjetla koje je izrazito bitno kod ovakvih tipova lampi.

Tržište

Stolne lampe teško je kategorizirati budući da postoji jako veliki broj različitih modela. Dostupne su u mnoštvu različitih boja i osim što su funkcionalne, odlično će nadopuniti svaki prostor. Cijene također variraju i već za nekoliko desetaka kuna možete kupiti neki jednostavni model. Odlučite li potrošiti veću suma novca, možete dobiti stolne lampe s raznim zanimljivim mogućnostima, poput paljenja i gašenja pljeskom ruku, daljinskog upravljača, regulacije jačine osvjetljenja i dr.

Budući da ne zauzimaju puno mjesta u trgovini, moguće ih je pronaći i u mnogim manjim trgovinama, ali najveći izbor ćete zasigurno pronaći u specijaliziranim trgovinama s rasvjetom. Osim klasičnih trgovina, postoje i brojne internetske trgovine s još većom ponudom stolnih lampi. One nude i mogućnost konfiguracije, odnosno moći ćete izabrati neki osnovni model stolne lampe te joj mijenjati boju, žarulju i ostalo dok ne dođete do one idealne kombinacije.

Kako i kada se mogu upotrebiti grijača prostora? Prečitajte više o tome.