cestovni bicikli

Cestovni bicikli kao pionir biciklizma

Bicikl je jedno od najatraktivnijih prijevoznih sredstava. Vozeći bicikl ne možemo upasti u gužvu, za vožnju nam ne treba vozačka dozvola i možemo ga parkirati gotovo bilo gdje. Prvi modeli koji su se pojavili na cestama bili su cestovni bicikli, lagani i brzi, te su vrlo brzo postali jako popularni. 

Oni su prikladni za ravne, asfaltirane terene te su idealni ukoliko preferirate gradsku vožnju, odnosno ako vam bicikl služi isključivo kao prijevozno sredstvo koje će vas odvesti od točke A do točke B. Ukoliko ste ipak avanturist koji voli okušati sreću vozeći se po neravnim brdskim putevima, za vas je bolji izbor brdski bicikl. 

Dizajn cestovnog bicikla 

Cestovni bicikli dizajnirani su tako da budu laki, jednostavni te da osiguravaju laku i brzu vožnju uz minimalnu potrošnju energije. Upravljač u obliku roga razlikuje ga od drugih tipova bicikla, a omogućuje zahvat zahvaljujući kojem je tijelo biciklista paralelno s površinom zemlje, što mu daje dodatnu aerodinamičnost. 

Cestovni bicikli su laki
Cestovni bicikli dizajnirani su tako da budu laki i upravljač u obliku roga omogućuje zahvat zahvaljujući kojem je tijelo biciklista paralelno s površinom zemlje, što mu daje dodatnu aerodinamičnost.

Okvir cestovnog bicikla napravljen je od aluminija te ima trokutasti oblik. Cilj takvog dizajna okvira je maksimalna krutost i ponovno, aerodinamičnost vozača. Kotači su uski kako bi omogućili brzu vožnju po ravnoj površini. Generalno, sve značajke cestovnih bicikla dizajnirane su s ciljem da se poveća aerodinamičnost vozača i što je više moguće smanji utrošak energije.

Zašto odabrati ovakvu vrstu bicikla

Cestovni bicikli idealni su za one koji putuju cestama i na istim prelaze mnogo kilometara. Kotači su im lagani i brzi, a gume su vrlo uske. Imaju relativno veliki okvir i upravljač u obliku roga. Cestovni je bicikl idealan ukoliko nemate interesa voziti duže vrijeme i prelaziti velike udaljenosti ili pak juriti po neravnim brdskim cestama. 

Cestovni bicikli su idealni
Cestovni bicikli idealni su za one koji putuju cestama i na istim prelaze mnogo kilometara.

Uz cestovni bicikl najbrže ćete doći s jedne strane grada na drugu, a da pritom potrošite najmanje energije. 

Nedostatci vožnje na dva kotača po cesti

Cestovni bicikl idealan je za učenike, studente i zaposlene ljude kojima posao nije dovoljno daleko od kuće da bi im se isplatilo sjediti u autu. S obzirom na to da se tijekom vožnje cestovnog bicikla troši minimalno energije, može se voziti i u poslovnoj odjeći bez straha da ćemo na posao stići znojni. 

Ipak, on ima i svoje nedostatke. Cestovni bicikl namijenjen je za vožnju po suhom vremenu, odnosno nije prikladan za vožnju dok pada kiša ili snijeg, kao ni za vožnju po zaleđenim cestama. Osim toga, uz njega će svaka će veća uzbrdica, neravno ili neasfaltirano područje predstavljati teškoću, tako da možete zaboraviti na zemljane prečice. 

Kako odabrati najbolji model cestovnog bicikla

Ukoliko ste se odlučili da je cestovni bicikl idealan za vas, odnosno da je teren kojim se najčešće vozite ravan i asfaltiran, pri kupnji treba povesti računa o nekoliko stvari. Najvažnija stvar je naravno budžet. Cijena može varirati između 1000 kuna za rabljeni l i čak 10 000 kuna, koliko ćete platiti novi bicikl vrhunske kvalitete s dodatnom opremom. 

Top 7 | Najbolji Aero cestovni bicikli 2022

Druga stvar o kojoj je važno voditi računa je veličina. Bicikl neodgovarajuće veličine rezultirat će boli tijekom bicikliranja, a vozača može i dovesti u opasnost. Kako biste saznali koja je idealna veličina za vas, konzultirajte internetske stranice na kojem ćete naći tablice veličina, ovisno o proizvođaču čiji model namjeravate kupiti. Osim toga, važno je voditi računa i o tome je li uz njega uključena dodatna oprema. Najvažnija dodatna oprema su blatobran i dinamo svjetlo. Kako biste svoj model zaštitili od krađe, važno je uložiti novac i dobar lokot, odnosno istražite koje modele lokota je najteže prerezati. 

Kome je potreban brdski bicikl

Brdski bicikli idealni su za ljude avanturističkog duha koje zanimaju:

  •  Šljunak
  •  Šuma
  •  Trava
  •  Zahtjevnije brdske staze

Brdski bicikli su najprivlačniji, jer im njihov dizajn omogućuje da podnesu zahtjevne staze šuma i planina. Kotači imaju vrlo dobre opruge koje mu omogućuju da bez problema prelazi prepreke šumskih i brdskih staza, a upravljač je dizajniran tako da osigurava dobru kontrolu nad zahtjevnim rutama. 

Brdski bicikli idealni su zahtjevne staze šuma i planina.
Brdski bicikli idealni su za ljude avanturističkog duha, jer im njihov dizajn omogućuje da podnesu zahtjevne staze šuma i planina.

Široke ručke i gume te manji okvir osigurava sigurnost u vožnju, bez obzira na to koliko je staza neravna. Dodatna prednost brdskog bicikla leži u činjenici da se može voziti i po asfaltu, iako će potrošnja energije tijekom vožnje brdskog bicikla biti malo veća nego što bi bila da vozimo cestovni bicikl. I jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane, a najvažnije je ocijeniti što pojedincu odgovara i voditi se time.