Ekonomičan i pouzdan roštilj

Kažu da hrana govori beskonačno mnogo jezika i da je konzumiranje dobre hrane jedno od najljepših iskustava koje se čovjeku mogu pružiti u životu. Roštiljska hrana je nešto što je definitivno karakteristično za naše prostore i što se kod nas priprema već decenijama. Ukusni ćevapi, kobasice i sve ono što je prigodno za roštilj smo usavršili do perfekcije kako pripremu tako i konzumiranje istih.

Kupovina roštilja

Ako u svojoj ostavi ili garaži nemate spreman roštilj za vrele dane onda sigurno trebate nabaviti jedan. Iskustvo roštiljanja kraj obližnje rijeke, na izletištu ili u vlastitom dvorištu je nešto što se ne propušta. Baš zato trebate ići i kupiti sebi savršen roštilj za vaše potrebe.

Na kraju, kad več pričamo o uređenju eksterijera, roštilj je sigurno postao obavezna oprema, kao recimo tegle za cvijeće ili tenda.

Danas, naša tema jeste roštilj na plin, brza pouzdana i efikasna mašina koja iza sebe ostavlja mnogo nahranjenih usta, ali i nešto drugo. To drugo je najniža moguća cijena, baš zbog efikasnosti koju plin ima. Kako su ovakvi roštilji obično veći uz njih trebate imati plinsku bocu, za koju svi znamo da je izuzetno jeftina, uzimajući u obzir koliko plina trošimo.

Roštiljanje i čuvanje roštilja

Kako reguliranje temperature na plinskim roštiljima obično nije lakša strana, roštilj majstor mora da bude malo spretniji. Naravno, lakše je regulirati temperaturu ploče na plinskom nego ugljenom roštilju, no opet ovaj posao zahtjeva dodatnu pažnju.

Održavanje roštilja je nešto što definitivno morate raditi, ako želite da vam roštilj potraje i izdrži, a to svakako i želite ako ste ga platili. Roštilj na plin je idealan za veća obiteljska okupljanja, gdje je mnogo ljudi, baš zbog veličine. Kada se velika količina masti nakupi jako ju je teško očistiti, ako se to ne radi na vrijeme.

Prilagođavanja

Ovakvi roštilji obično imaju više plamenika koji se mogu prilagođavati na brojne načine. Uključivanjem manjeg broja istih, omogućava vam da smanjite temperaturu ploče, ali i da aktivirate samo jednu stranu te ploče. Tako i veliki roštilj može poslužiti za pripremanje manje količine roštiljskog mesa.

Na kraju opet moramo naglasiti da roštilj na plin zahtijeva iskusno roštiljdžiju i da nikako nije namijenjen ako već dugi niz godina ne pripremate meso na roštilju. Kako se radi i o većim količinama, situacija tu postaje i jasnija.

Za osvjetljenje vanjskih površina mogu biti vrlo dobri LED reflektori. Više o njima ako slijedite linku.