Guralice su odlične za razvijanje motorike

Mnogi roditelji često se pitaju jesu li guralice dobar odabir za njihovo dijete. No, većina roditelja koji su svom djetetu nabavili guralicu, smatra da je to bio odličan potez. Glavni razlog je što njenim korištenjem dijete razvija svoje motoričke sposobnost i uči svladavanje ravnoteže.

Veličina guralice mora biti prilagođena djetetu

poganjaci_1
Ukoliko se odlučite za kupnju guralice, vrlo je važno kupiti guralicu koja je prilagođena djetetu. Neki roditelji ponekad precijene mogućnosti svoga djeteta pa mu kupe guralice namijenjenu za stariju djecu. Za dijete je sigurnost vrlo bitna stvar. Ako dijete nekoliko puta padne s guralice, osjetiti će nesigurnost i to bi moglo itekako utjecati na njegovu daljnu zainteresiranost za vožnju. Zato je bolje dijete postepeno navikavati na guralicu kako bi kasnije s oduševljenjem prešlo na novo veće vozilo.

Modeli

Teško je nabrojati sve različite modele guralica za koje se možete odlučiti jer izbor je stvarno raznolik. Za one najmanje, moguće je odabrati između mnogo guralica na tri ili četiri kotača. One će im pružati dovoljno sigurnosti da se samostalno mogu odgurivati. Neki modeli imaju i šipku pomoću koje u početku roditelji mogu gurati svoju djecu. Kako dijete raste, ta šipka se može skloniti i dijete se može samo nastaviti odgurivati. Za djecu koja su već dobro savladala hodanje, odličan odabir su modeli guralica koji izgledaju kao bicikli, ali nemaju pedale. Dijete ih koristi na način na sjedne na njih i odguruje se nogama. Koristeći ih, dijete nesvjesno razvija osjećaj za ravnotežu i kada nešto kasnije sjedne na pravi bicikl, puno lakše će i njega savladati. Ovakvi modeli guralica su najčešće izrađeni od drveta i pa će sigurno dugo trajati. Da se djeca ne bi ozljedila, pametno je da se i na guralici upotrebi dječja kaciga.

Sjedalo im se lako podešava po visini pa će ga dijete moći voziti dok se ne osjeti spremnim za prelazak na bicikl. Uz sve to, dostupni su u različitim bojama pa ćete lako pronaći model koji će se svidjeti vašem djetetu. Možete ih potražiti u raznim specijaliziranim dućanima s dječjom opremom ili u nekim online trgovinama. Mnogi proizvođači u svojoj ponudi imaju i guralice, a neki od popularnijih su Kiddimoto, Early Rider i Radio Flyer. Svi njihovi modeli su izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala pa ukoliko se ne možete odlučiti, provjerite neke od njihovih modela i sigurno nećete pogriješiti.