Povijest tenisica

Začeci tenisica počinju u prvoj polovici 19. stoljeća u Velikoj Britaniji od obuće za plažu koja je bila izrađena od platna i gumenih potplata koji su sprječavali da osoba smoči noge. U svojim počecima, tenisice nisu imale lijevu i desnu cipelu, već su obje bile iste. Proizvodnja cipela s gumenim potplatima proširila se i na druge sportove pa su tako sredinom 1870-ih takve cipele nosili i igrači kriketa. 

Povijest tenisica
Ekspanzija tenisica počinje u ranim sedamdesetim godinama

Puno udobniji model platneno-gumenih cipela pojavio se 1892. godine u Americi te su predstavljene kao cipele za treniranje jer su omogućavale nesmetano izvođenje svih energičnih aktivnosti. Od tada započinje masovna proizvodnja ovakvog tipa cipela te one dobivaju nadimak sneakers jer se, hodajući u njima, osoba mogla bešumno prišuljati nekome. Od tada se izraz sneakers u enegleskom jeziku počeo koristiti za tenisice, odnosno za sportsku obuću.

Ekspanzija tenisica

Ekspanzija tenisica počinje u ranim sedamdesetim godinama kada je osnažila navika nošenja tenisica pa su tako deseci brendova počeli proizvoditi tenisice i zajedno sa svojim korisnicima počeli učvršćivati kulturu ležernog odijevanja. Neki od njih su: Nike, Vans, Reebok, Puma, Onisuka Tiger, Saucony i K-Swiss. 

Tenisice
Osim estetike i primjerenosti aktivnostima koje ćemo u njima izvoditi, vrlo je važno da odaberete i pravu veličinu tenisica

Problem dotadašnjih tenisica se sastojao u tome da su sve izgledale prilično slično i da su svi modeli bili namijenjeni svim sportovima. Promjena se dogodila 70-ih godina kada su brendovi shvatili da postoji potreba za izradom modela koji će biti specifični za svaku sportsku aktivnost- hodanje, skejtanje, trening sportaša, tenis, košarku, za dvoranu, za zemlju i slično. Brendovi poput Nikea, Reeboka i Adidasa počeli su se nadmetati pa je tako svaki od njih proizveo tenisice drugačijeg izgleda s mnoštvom boja i različitim vezicama, a uskoro su se mogle kupiti i tenisice online. Tijekom ovog preokreta u proizvodnji tenisica po prvi put se dogodilo da se proizvodna tehnologija povezala s fiziologijom, a sve u cilju što boljeg prilagođavanja sportske obuće ljudskom tijelu, odnosno tijelu sportaša ili rekreativca. 

Najpopularniji model najpopularnije obuće

Pravi boom u proizvodnji i prodaji tenisica dogodio se 1984. godine kada je Michael Jordan potpisao ugovor s Nikeom o nošenju tenisica Air Jordan. Originalne Jordan tenisice imale su crveno-crnu kombinaciju boja, što nije bilo u skladu s propisima NBA lige, zbog čega je Jordan i kažnjen s 5000 dolara kazne. Osim popularnosti samog Michela Jordana, ovaj skandal s kažnjavanjem samo je doprinio popularnosti ovih tenisica što je samo pomoglo u jačanju i učvršćivanju kulture nošenja tenisica općenito. Mnogi su tako pohrlili kupite baš te tenisice online. 

Linija ovih tenisica razvila se u dodatnih 20 modela, čemu su dodane i brojne dodatne suradnje i specijalizirana, limitirana izdanja. Nike Air Jordan tako su postale najslavnije i najtraženije tenisice na svijetu, čak i nakon Jordanovog odlaska iz NBA lige.

Savjeti za online kupnju tenisica

Kako ne biste pogriješili prilikom online kupnje tenisica, važno je slijediti iduće savjete:

 • provjerite vjerodostojnost stranice i raspitajte se o iskustvima drugih korisnika
 • informirajte se o minimalnom iznosu kupovine, troškovima poštarine i načinu dostave proizvoda na vašu adresu
 • pažljivo proučite uvjete povrata robe, odnosno kada imate pravo na povrat kupljene robe, koji su razlozi prihvatljivi i vraća li vam se iznos ili je moguća isključivo zamjena za drugi proizvod
 • provjerite zahtijeva li se od vas izrada korisničkog računa za obavljanje transakcije
 • preporučuje se plaćanje preko PayPala
 • proučite regulative vezane uz poreze i carine

Odabir prave veličine za udoban hod

Osim estetike i primjerenosti aktivnostima koje ćemo u njima izvoditi, vrlo je važno da odaberete i pravu veličinu tenisica. Stoga je savjet da kada kupujete tenisice online za rekreaciju ili hodanje nikada ne bi trebale biti na knap, već bi trebalo odabrati modele koji su za pola broja ili čak cijeli broj veći od broja koji uobičajeno nosimo. Tome je tako zbog toga što prilikom takvih aktivnosti stopalo prirodno natekne te nam trebaju malo veće tenisice. 

Cipele
Cipele su vrsta zaštitne obuće za čovjekova stopala.

Cipele

Cipele su vrsta zaštitne obuće za čovjekova stopala. One mogu biti namijenjene raznim aktivnostima te izrađene od različitih materijala, a možemo ih razlikovati i po:

 • spolu za koji su izrađene- muške i ženske
 • obliku
 • strukturi
 • veličini
 • implementaciji tehnologija

Osim navedenih elemenata, za cipele je karakterističan i dodatak pete koja može biti visoka i niska. Za optimalno održavanje cipela koje obuhvaća čišćenje i poliranje, koriste se različite kreme i sprejevi za cipele.

Razlikujemo nekoliko vrsta cipela:

 • čizme
 • balerinke
 • tenisice
 • klompe
 • štikle
 • sandale
 • japanke
 • sportske cipele (skijaške, za planinarenje, za biciklizam, plesne)

Trgovine obućom, klasične i online, danas su prepune raznih modela pa nitko ne bi trebao imati problema s pronalaskom idealnog modela.