Registriranje domene nikada nije bilo lakše

Vratimo se u vrijeme 90-ih godina, mnogo stvari se promijenilo od tada pa do danas no da biste stekli osjećaj ipak se pokušajte vratiti. U ovo vrijeme internet je bio potpuno nova stvar za sve ljude, korisnike, znanstvenike i širu javnost. Većina stručnjaka je smatrala da kao globalna mreža internet nikada neće zaživjeti.

Zamislite samo do kakve je zbrke tek došlo kada su se uvele domene, tekstualni prolazi do IP adresa sajtova. Iako se mnogo toga promijenilo, domene su bile i ostale glavne oznake i naznake svake web stranice na internetu. Ipak, registracija domene u to vrijeme i nije bila tako laka, dok je danas sve stvar nekoliko klikova!

Odabir i značaj dobre domene

Ako želite da brendirate vaš proizvod, firmu, sajt ili nešto slično potrebno je da imate dobar naziv za sve. Između ostalog potrebno je da taj naziv lijepo uklopite u upečatljivu i prepoznatljivu domenu. Dobra domena ne samo da mora biti zvučna, već mora biti i lako pamtljiva, a uz to ne previše kratka i ne previše dugačka.

TLD u prijevodu znači najbolje domene na tržištu, a tu spadaju .com .net .org i tako dalje. Ovakve domene imaju prednost u Google SEO rangiranju pa se kao takve ne dopadaju samo korisnicima sajtova već i automatiziranom procesu koji češlja internet i rangira web stranice.

Odabir prave domene vam nitko ne može uraditi umjesto vas, tako nešto ide s iskustvom, ali vam stručnjaci ipak mogu dati neke naznake o tome kakve domene su dobre, a kakve ne. Ipak, mi vam danas nećemo govoriti o tome, već pogledajmo zašto registracija domene nikada nije bila jednostavnija.

Poslije par klikova otvara se svijet

Ovim naravno možemo aludirati i na rasprostranjenost različitih informacija koje imamo na internetu, ali i na jednostavnost prilikom kreiranja stranica, od web hostinga do registracije domene. Upravo ta registracija domene se u glavnom odvija veoma jednostavno bez pretjerane papirologije, jer su TLD dostupne svima.

Ipak, ako ste se odlučili za neku regionalnu domenu kao što su .hr .si .ba .rs i slično možda ćete morati popuniti određenu papirologiju kako su takve domene vezane za državu, regione i slično. Odnedavno su dostupne jednoslovne i dvoslovne domene, kada je u pitanju .hr. Ipak registracija domene ovakvog tipa je ipak nešto kompliciranija, ali i papreno skuplja budući da je vezana za Hrvatsku, a sadrži samo jedan ili dva karaktera u svom nazivu.