Toner je zaslužan za ispis na laserskom printeru

Mnoge korisnike printera često zbunjuje pojavljivanje naziva tinta ili toner prilikom kupnje printera. Stoga ćemo vas odmah na početku riješiti nedoumice i otkriti glavnu razliku između tinte i tonera. Postoje dvije vrste pisača: inkjet i laserski pisači. Ovisno o kojem pisaču se radi, ovisi što vam je potrebno. 

Laserski printeri koriste toner
Laserski printeri koriste toner koji je optimalno rješenje za veliku količinu ispisa

Inkjet printeri i tinta

Inkjet printeri koriste tintu za ispis, ali su prikladni za ispis malih količina teksta pa su najčešće izbor kućnih korisnika koji ga ne koriste svakodnevno. Oni su zbog toga i jeftiniji, ali morate ipak odlučiti je li on dobar izbor za vas. Ako često ne koristite inkjet printer tinta će vam se osušiti, a ako ga prečesto koristite trošit će prilično veliku količinu tinte, osobito ako je u pitanju neki jeftiniji model.

Laserski printeri i toner

S druge strane, laserski printeri koriste toner koji je optimalno rješenje za veliku količinu ispisa pa je ovakav printer uvijek dobro rješenje za urede i kućanstva koja često koriste printer. Iako je laserski printer u početku malo skuplja opcija, posebno kada se usporedi s običnim pisačima, njegova je korisnost nekoliko puta veća, osobito zbog:

 • brzine ispisa 
 • jeftinije cijene
 • kvalitete

Način ispisa s tonerom

Laserski pisač funkcionira tako da sliku stvara laserska zraka, a u prahu se elektricitetom privlači boja na papir kako bi stvorio sliku. Sami toner se sastoji od sušenog ugljena i polimera, za razliku od tekuće tinte koja se koristi kod inkjet pisača. Zbog toga vas vaš toner nikada neće iznevjeriti i ispisati sliku koju ćete zamrljati ako se nije osušila do kraja.

Toner
Sami toner se sastoji od sušenog ugljena i polimera

Laserski printer je najpouzdaniji pisač kojeg možete pronaći jer je izdržljiv i ekonomičan, a za najveći dio ovih karakteristika zaslužan je upravo toner. Kvalitetan toner će omogućiti brži ispis koji će biti:

 • oštriji 
 • precizniji
 • kvalitetniji

Original ili zamjenski toner

Na tržištu možete pronaći zaista velik izbor mnogih brendova, a ti se spremnici ili toner ulošci razlikuju kvalitetom, cijenom i najvažnije: količinom stranica za ispis. Većina korisnika laserskog pisača više se nikad ne vraća na opciju korištenja tintnog pisača jer je trajanje tonera puno duže. To je inače i jedan od najvažnijih razloga zašto puno kupaca bira laserske printere i pripadajuće im tonere.

Original toner najbolji je izbor

Najpametnija i svakako najsigurnija kupnja je kupnja original toner, koji je napravio proizvođač printera. On uvijek ima:

 • vrhunske performanse
 • traje dulje 
 • spisuje više stranica

Ne treba posebno niti spominjati da većina online trgovina koje nude originalne tonere nude i garanciju za  njih.

Zamjenski može biti dostojna zamjena

Istovremeno možete naići i na tzv. zamjenske tonere koji su nešto jeftiniji od originala, ali s obzirom na malu razliku u cijeni može vam se dogoditi da će imati kraći rok trajanja od vašeg originalnog tonera, a time ste cijenu u potpunosti izjednačili češćom izmjenom tonera. Osim u slučaju kad kupujete kompatibilni toner renomiranog prodavača koji obično pruža i garanciju.

Original toner
Najpametnija i svakako najsigurnija kupnja je kupnja original toner, koji je napravio proizvođač printera.

Najveći plus svakog originalnog tonera je njegova pouzdanost. Uvijek se možete osloniti na kvalitetu ispisa, mogućnost brzog ispisa na stotine stranica s tim da je svaka stranica potpuno iste kvalitete i na njegov dugi staž.

Vrhunski ispis HP uređaja u svakoj prilici

HP printeri su poznati po svojem modernom i atraktivnom izgledu koji se uklapa u svaku okolinu i svako kućanstvo. HP je kao renomirana tvrtka stvorio printere prilagođene svim vrstama korisnika, od kućanstava i malih kućnih ureda sve do poslovnih i industrijskih pisača. 

Kvalitetna tinta za printer za kvalitetan ispis

HP je oznaka koja otkriva vrhunski proizvod i kupnjom HP pisača, tinte i tonera svakako ne možete pogriješiti. Većina HP pisača ima funkcije koje odgovaraju svim korisnicima, a baziraju se na nekoliko osnovnih plus mnogo nadogradnji. Oni su:

 • višenamjenski
 • ispisuju veliku količinu stranica bez potrebe za zamjenu spremnika
 • mnogi nude i ispis fotografija visoke kvalitete.

HP toneri

Za vaš HP toneri su dostupni putem online trgovina. One su iznimno svestrane i nude široku paletu proizvoda, dobre cijene proizvoda i pristojne cijene dostave.

Redovnom kupnjom HP tinte ili HP tonera u pouzdanoj Internet trgovini ponudit će vam prednosti redovnog klijenta, povoljnije cijene  i mnogo dodatnih prednosti. Na jednom mjestu možete nabaviti tinte i tonere za sve HP modele pisača, od originalnih do alternativnih (kao što su zamjenske, obnovljene i jeftine). Svaki HP toner dolazi uz garanciju od nekoliko godina.

Čitajte i sljedeći članak: Hrvatski hosting za pomoć u uspjehu tvrtke