Jednostavna registracija domena za web stranice

Početkom ovog tisućljeća internet je još uvijek bio nov medij i nije se toliko pažnje posvećivalo pravilnoj prezentaciji na njemu. Tada je većina blogova bila na nekim besplatnim servisima s vlastitim domenama i nije bilo potrebe investirati u svoj blog. Danas je stvar puno drugačija i kako bi bili konkurentni na tražilicama neophodna je registracija domena koji se plaća. S besplatnim domenama stranica će izgledati neprofesionalno i odbijati posjetitelje.

Kroz ovaj tekst uputiti ćemo vas u proces stvaranja web stranice, te upoznati s glavnim dijelom svake stranice – domenom. Nastavite čitati i saznajte sve potrebne informacije za pokretanje web stranice.

Domena za web stranice

Prva stvar koja vam je potrebna kada se odlučite za kreiranje vlastitog bloga ili web stranice je registracija domena. Registracijom postajete vlasnik određenog naziva domene na period od godine dana na dulje i onda domenu povezujete sa vašim web hostingom, tj. serverom gdje se nalazi stranica. O tome ćemo nešto više napisati na kraju teksta, dok ćemo se sada držati glavne teme. 

Registracija domena
Prva stvar koja vam je potrebna kada se odlučite za kreiranje vlastitog bloga ili web stranice je registracija domena.

Ekstenzije internet domena

Ekstenzija domena u početku nije bilo puno kao danas, jer nije bilo potrebe za time i bilo je malo registracija domena. Danas je stvar potpuno drugačija i cijeli svijet aktivno koristi internet. Samim time je broj web stranica u porastu i budući da su sve domene unikatne, ponestalo je smislenih naziva za domene. Zbog toga su došle neke nove domene, koje ponovo oslobađaju registraciju određenih naziva. Najpoznatije domene su:

 • .net
 • .com
 • .hr
 • .org

Odabir domene

Kako biste odabrali savršeno ime domene, morate dobro razmisliti. Dajte si vremena i nemojte žurno donositi odluku, jer je domena ujedno i naziv web stranice. Ako stvarate web stranicu za firmu ili vlastiti blog, registracija domena je jednostavan odabir, no ako planirate pokretanje nekog portala ili specijalizirane stranice javlja se problem. Možete se odlučiti za dvije varijante:

 • Gradnja brenda web stranice (npr. Xanix.com)
 • Točan opis stranice (RecenzijeMonitora.com)
Savršeno ime domene
Kako biste odabrali savršeno ime domene, morate dobro razmisliti.

Provjera dostupnosti domene

Prije nego što se krene raditi registracija domena, neophodna je provjera domene. Provjera će vam ukazati na to je li određeni naziv domene slobodan ili je već zauzet od neke druge osobe. Obratite pažnju na druge ekstenzije, no uvijek nastojte birati samo najpopularnije, jer su ljudi s njima upoznati i najviše vjeruju stranicama na .com ekstenziji.

Registracija domena

Dali ste si vremena i razmislili oko pravilnog naziva domene? Provjerili ste domenu koju želite registrirati i slobodna je? Odlično, sljedeći korak je registracija domena!

Iako je ovo krajnji korak i mnogi smatraju da je zahtjevan proces, zapravo i nije. Najteže je odabrati dobar naziv koji je slobodan. Kod registracije željenu domenu stavite košaricu i uplatite potreban nova za njenu registraciju. Nakon uplate će domena u samo nekoliko minuta biti registrirana i onda je možete povezati sa serverom. O tome ćemo vam više objasniti u nastavku.

Web hosting i cPanel

Još jedna veoma bitna stvar i neophodna za internet stranicu je web hosting. To je serve na kojem se web stranica nalazi i on je zaslužan za:

 • broj korisnika koji mogu posjetiti web stranicu istodobno
 • brzinu učitavanja slika, videa i teksta s stranice
 • dostupnost web stranice posjetiteljima
 • i razne druge tehničke stvari

Web hosting se također iznajmljuje na određen period, a za njegovo upravljanje koristi se web hosting cPanel. Putem njega na server možete instalirati neke poznate CMS platforme poput WordPressa ili Joomle. cPanel omogućava vam potpuno upravljanje s serverom i podešavanje svih potrebnih stvari.

Što je cPanel?

cPanel je zapravo sučelje za korisnike putem kojeg se radi administracija servera na kojem se nalazi web stranica. Putem cPanela radite sve potrebne stvari za administriranje tehničkih stvari web stranice, poput:

 • prijenosa datoteka
 • mysql baze
 • potpune administracije servera
 • kreiranje email računa

Bez cPanela upravljanje s web hostingom bilo bi znatno teže, jer on predstavlja pojednostavljenu verziju za kontrolno sučelje.

cPanel
cPanel omogućava vam potpuno upravljanje s serverom i podešavanje svih potrebnih stvari

Gdje kupiti hosting?

Sve potrebne stvari za web stranicu možete naručiti kod registra Studio4web. Zahvaljujući dugogodišnjoj prisutnosti na tržištu, mogu vam ponuditi izrazito kvalitetne usluge po odličnim cijenama, koje konkuriraju čak i poznatim svjetskim registrima. Prednost je što su serveri u našoj blizini, pa za stranice s Balkana jamče za brzinu.

U slučaju potrebe za bilo kakvom pomoći, slobodno kontaktirajte njihovu korisničku podršku, koja će vam u svakom trenutku biti dostupna za pomoć.